Annons:

Kapten Klänning anmäler kränkande kroppsvisitering på flygplats

Justitieombudsmannen inleder utredning mot Tullverket sedan Kapten Klänning anmält att han utsattes för integritetskränkande kroppsvisitering på Arlanda. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Kapten Klänning anmäler kränkande kroppsvisitering på flygplats

Den våldtäktsdömde polischefen Göran Lindberg, som går under namnet "Kapten Klänning", anmäler till Justitieombudsmannen att han har utsatts för kränkande kroppsvisitering på Arlanda utan anledning.

Annons:

Den tidigare polischefen Göran Lindberg, även känd som Kapten Klänning, dömdes till fängelse för flera grova sexbrott mot unga flickor och kvinnor 2010. Han fick namnet Kapten Klänning för sitt arbete för jämställdhet inom polisen. 

76-åringen är sedan flera år tillbaka en fri man och bosatt i utkanten av Vimmerby. Han har nu vänt sig till Justitieombudsmannen (JO) för att ha utsatts för en integritetskränkande kroppsvisitering på Arlanda i december förra året. Han blev vid tullkontrollen stoppad av en tulltjänsteman. 

”Jag fick ta av mig min överrock och tömma alla fickor och min resväska och min portfölj genomsöktes minutiöst. Jag frågade vad som eftersöktes men fick inget svar”, skriver Göran Lindberg. 

"Fick visa min stjärt och anal"

Tulltjänstemannen stoppade Göran Lindberg från att plocka tillbaka sina saker och meddelade att resväskan skulle undersökas i ett annat utrymme. 

”Efter ett tag meddelades det mig att jag skulle tas till ett speciellt rum för vidare undersökning. Jag frågade varför och svaret var att min resväska hade ”svepts” och visade utslag av narkotika. Visserligen oerhört litet utslag sa man och jag meddelade att detta torde vara omöjligt då jag inte någonsin varit i närheten av någon narkotika. Jag fick gå in i ett rum och under övervakning klä av mig helt naken. Mina händer och fötter undersöktes och jag fick vända mig om och visa min stjärt och anal genom att luta mig framåt”, skriver han. 

JO startar utredning

Lindberg fick efter en stund tillåtelse att klä på sig, packa sin resväska och portfölj och gå ut därifrån. 

”Jag frågade igen varför jag blivit föremål för dessa åtgärder men fick inget svar. Jag frågade och ifrågasatte ”svepningens” resultat och påstod att det meddelade resultatet var ett påhitt för att ge rullen en förevändning att genomföra kroppsbesiktning. Inte heller detta besvarades men en tulltjänsteman sa att jag kanske varit tillsammans med annan person som haft narkotika och mina kläder smittats”. 

Lindberg har anmält händelsen till JO som har valt att inleda en utredning mot Tullverket. Nu får myndigheten möjlighet att yttra sig över det som han för fram i anmälan.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt