Annons:

  • Campingen har mycket på gång – här är årets satsningar på området

    Elisabeth Volmeryd och Hampus Thorstensson gör om minigolfbanan och bygger en glasskiosk på Vimmerby Camping. Foto: Ossian Mathiasson

  • Campingen har mycket på gång – här är årets satsningar på området

    Vimmerby Camping har planer på att bygga en ny reception för att minska köbildningarna men på grund av coronakrisen är det ett arbete som har pausats.

  • Campingen har mycket på gång – här är årets satsningar på området

    Minigolfens nio banor kommer ha konstgräs som underlag och det blir även skönare för deltagarna att gå på.

Campingen har mycket på gång – här är årets satsningar på området

Till följd av coronavirusets framfart har Vimmerby Camping tvingats lägga vissa projekt åt sidan. I år handlar det om att fånga lokalbefolkningens uppmärksamhet. 
– Vi letar efter Vimmerbybor som vill uppleva sin hemmaplan, säger Hampus Thorstensson, som driver Vimmerby Camping tillsammans med Elisabeth Wolmeryd.

Annons:

Campingarna, liksom andra företag, anpassar verksamheten efter myndigheternas coronarestriktioner. Begreppet ”hemester” myntades förra sommaren när allt fler valde att tillbringa semestern i Sverige för att slippa flygskam och i år är det coronaviruset som får folk att stanna kvar på hemmaplan. 

Vimmerby Camping storsatsar för att få kommuninvånare att upptäcka det som händer i närområdet. 

– Vi har börjat jobba stenhårt mot folk som kan göra en hemester. Erbjudandet gäller framför allt de som har hus på hjul (husvagnar och husbilar). Tro det eller ej, men det är väldigt få i stan som vet om hur mycket fint vi har i Vimmerby kommun. I år är ett ypperligt tillfälle för en Vimmerbybo för att lära känna alla aktiviteter som finns, säger Hampus Thorstensson. 

"Styrt om vår verksamhet"

Elisabeth Wolmeryd, som har bott i Vimmerby tillsammans med Thorstensson i över ett år, har fastnat för många aktiviteter i sin nya hemstad. 

– Det finns mycket aktiviteter där man inte behöver träffa folk. Kommunen har så mycket att erbjuda som man kanske inte tänker på, till exempel fiske, vandring och paddling, säger Elisabeth Wolmeryd. 

Med tanke på att längre resor ska undvikas i möjligaste mån har Vimmerby Camping fått tänka om inför årets säsong. 

– Vi räknar med att vi tappar våra nyckelmarknader (Norge, Danmark och Tyskland) om man bortser från den svenska marknaden. De står ändå för drygt 40 procent av våra besökare och 60 procent var svenskar i fjol. Vi räknar med att den svenska marknaden blir 100 procent i år, säger Hampus Thorstensson och fortsätter: 

– Vi har styrt om vår verksamhet med vad vi hade tänkt satsa på denna sommar. Vissa saker har vi fått pausa för att det inte blir den turistsäsong som vi är van vid. 

Ny reception får vänta

Det handlar bland annat om att de vill bygga en ny reception och en livsmedelsbutik, som är öppen under säsongen från maj till september. 

– Vi vill bygga en ny påfart som leder fram till en ny reception uppe vid ekarna. Det har sin förklaring i att minska köbildningen på vägen. Vi vill ha en snabb och effektiv reception. När man kommer som gäst vill sällan stanna kvar och prata med personalen. Man vill gå in snabbt, ha korta köer och åk vidare till sin plats. Som det är nu så skapar vi köer med folk när vi har full beläggning, säger Thorstensson. 

Vimmerby Camping är vana vid att gästerna kommer och bor i en eller två nätter och det är en bild som campingarrendatorerna vill sudda ut. 

– Det är så det har varit historiskt sett och så Vimmerby har fungerat som stad. Vi har varit ett weekend-resemål. Man kommer och stannar snabbt, sedan åker man vidare, säger Thorstensson. 

Gör om befintlig minigolfbana

Campingen satsar på att på flera sätt bjuda in Vimmerby till att njuta på hemmaplan. Den befintliga minigolfbanan har gjorts om och fått ett rejält ansiktslyft samtidigt som en ny glasskiosk, placerad alldeles intill badstranden, byggs i hopp om att lyfta området. 

– Direkt när coronapandemin kom drog vi igång med projektet att göra om våra minigolfbanor och göra det mer lättillgängligt med stranden. Vi är i slutskedet med att göra klart minigolfbanorna och det blir så läckert. Vi har byggt upp en glasskiosk på hjul, den ligger placerad precis vid stranden. Många gäster har nämnt att de inte orkar ta sig 350 meter på blandad grusgång och asfalt för att handla glass i receptionen. Vi bygger upp en kiosk så nära stranden vi kan komma och fyller på med aktiviteter som man kan hyra därifrån, säger Hampus Thorstensson. 

Klart inom en snar framtid

De två projekten blir klara inom en snar framtid. Minigolfbanan med nio hål ska förhoppningsvis locka både yngre och äldre personer. 

– När man skulle spela minigolf tidigare och hade varit på stranden så var tvungen att ta på sig skor. Det gick inte att gå på underlaget, man fick ont i fötterna. Nu är det konstgräs som man går på, säger han. 

Elisabeth Wolmeryd betonar vikten av att de skapar aktiviteter som drar folk till campingen. 

– Det finns planer på att göra många saker. Är det en fin sommardag så är det bra med en glasskiosk som också har lättare luncher i form sallader och mackor. Vimmerbyborna tjänar på att komma hit och hänga, säger hon. 

"Kan trycka på olika knappar"

Coronakrisen drabbar alla på ett eller annat sätt och det är en stor osäkerhet och oro som många känner. Hur campingsäsongen kommer bli är oklart. 

– Det är svårt att budgetera för hur stort bortfallet blir, man får ta det som det kommer. Ingen vet någonting. Det är så svårt att beräkna, säger Elisabeth Wolmeryd. 

Hampus Thorstensson fortsätter:

– Vi har lite olika knappar som vi kan trycka på om Semesterracet eller Bullerby Cup tvingas ställa in. 

Men ni är inte oroliga för verksamhetens framtid?

– Nej, det är vi inte. Vi tänker att vi är så kreativa att det kommer fungera. Samverkan som har blivit med lokala företag i ”Vimmerby Tillsammans” är häftig och magisk. Vi träffas en gång i veckan och vi spånar inte bara om den aktuella krisen. Det är kreativa lösningar för hur vi ska få Vimmerby attraktivt 2021 och hur vi ska göra 2030 för att få en ny målgrupp, säger Hampus Thorstensson och får medhåll av Elisabeth Wolmeryd:

– Ibland behövs det en sådan händelse för att folk ska börja samarbeta och hjälpa varandra, säger Wolmeryd. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt