Så länge Tunet Bostäder kan bevisa att man varnat Pia Hedlund har fastighetsägaren inte gjort några juridiska fel i vräkningsprocessen. – Att det ska vara skriftliga varningar sägs inte i lagtexten, säger Hyresgästföreningens jurist P-G Nystrand.
Förra veckan berättade Dagens Vimmerby om tvåbarnsmamman Pia Hedlund som blivit vräkt från sin lägenhet i Södra Vi. Ord står mot ord i ärendet, men om Tunet Bostäder version stämmer så har fastighetsbolaget inte gjort några juridiska fel i ärendet.
– Den normala gången är att en hyresvärd som vill vräka en person för låt säga störningar kan vända sig till Kronofogdemyndigheten om en avhysning. Därefter skickas en anmodan till hyresgästen om att yttra sig och bestrider man vräkningen ska det prövas i domstol. Det är den formella gången.
”Finns undantag”
Vid störningar måste hyresvärden varna hyresgästen innan den väljer att vräka personen.
– Man även underrätta socialtjänsten, men det räcker med en varning. Där finns det undantag om störningarna är särskilt allvarliga. Det kan handla om kriminella handlingar och då finns det ett undantag.
”Det normala”
Hedlund anser inte att hon fått varningar, medan fastighetsägaren menar att hyresgästen fått minst fyra muntliga varningar. Varningar behöver inte vara skriftliga.
– Skriftliga varningar sägs inte i lagtext, men det är det normala. Man tillställer vederbörande en skriftlig varning för att styrka att man har vidtagit de åtgärder som lagen kräver.