Anton Juholt och Echopark planerar att bygga fabrik utanför Vimmerby.
Foto: Anders Blank
Anton Juholt har precis tagit emot årets Skapa-pris. Han och Hylta Ecopark får det för “det är en stark vision för ett av mänsklighetens mest kritiska områden, som både kan bli lönsamt och få global betydelse.
– Idén föddes fram av min ångest. Jag hade precis fått barn och började tänka på hur man lämnar över jorden till nästa generation, säger Anton Juholt, projektledare för Hylta Ecopark.
Han är ingen naturvetare eller tekniker, Anton läste statsvetenskap på Linköpings universitet men var inte rädd att använda sig av sin omgivning.
– Jag ställde frågan. Vem kan det här? Och fick svar.
Bränsle av plast
“Det här” handlade om är Pyrolys. Processen går ut på att värma upp plast, utan tillgång på syre. Därmed kan plastavfallet återvinnas kemiskt till en värdefull mineralolja. Ny plast kan tillverkas från den här hållbara produkten eller bränsle med låg kolhalt. Betydligt miljövänligare än som idag bränna plasten.
Timmen innan besöket hos landshövdingen om mottagande av Skapa-priset har han precis fått nya testresultat från experimenten, “det ser bra ut”. Att utvinna olja från plast är inget nytt. Det nya och svåra är att göra det i stor skala. Det är här innovationen kommit igång.
Just nu håller företaget på att processa om bygglov till en ny fabrik någon mil väster om Vimmerby. Går allt som det ska sätts spaden i marken nästa år, tolv månader senare ska den vara klar. Men det skulle behövas betydligt mer än bara en fabrik.
– Ja, vi har tecknat en avsiktsförklaring till flera stora bolag, av sekretesskäl kan jag inte nämna vilka. Men de vill skriva kontrakt på upp till 25 år. Det här kommer bli stort.
Hur många arbetstillfällen?
– Många.
Nu låter du lite som din far Håkan Juholt, politiskt svävande?
– Alltså, jag brinner för det här. Jag vill inte bygga luftslott. Inte lova för mycket.
Han berättar att han älskar plast, har bland annat deltagit i Lego Masters. Att det inte går att ersätta det. Det finns överallt och vi har gjort oss beroende av det.
– Så då är det bättre att ta hand om plasten. Göra något bra av det.