Brist på sol och värme och mer frostskador än befarat bidrar till att det är brist på jordgubbar till midsommar, konstaterar Patrik Axelsson, ägare av Axelssons i Aby.
Foto: Lotta Madestam
Det är flera olika faktorer som bidrar till den stora bristen på jordgubbar. För det första saknas solen och värmen, samtidigt som det varit en del frostskador på plantorna i tunnlarna hos Axelssons i Aby mellan Mörlunda och Målilla.
– Det har varit för svalt helt enkelt. Det brukar vara några dagar med sol och värme en sväng i maj och juni som driver på det. Nu hade vi den första egentliga sommardagen först i söndags och vi underskattade nog frostskadorna. Det var nog en större andel än vi trodde, säger Patrik Axelsson som hör av kollegorna att det råder jordgubbsbrist till midsommar i hela Sverige. Även i Skåne är tillgången långt under det normala i år.
Lägsta volymen på fem år
Så det är riktigt tufft att få fram mängden jordgubbar som efterfrågas.
– Jag bedömde att vi skulle ha ungefär 15 procent av vårt behov. Nu har läget förbättrats något, jag vill inte säga någon procentsiffra, men det är den lägsta volymen på fem år vi kommer plocka under midsommarveckan.
– Så vi har fått säga nej butiker, vi har inte en chans att leverera behovet, utan de får försöka beställa från sina ordinarie frukt- och gröntleverantörer, men de tycks inte få fram jordgubbar där heller.
Priset skjutit i höjden
Bristen bidrar förstås också till att priset skjutit i höjden. Axelssons i Aby tar 90 kronor litern för jordgubbarna.
– Partipriserna far upp direkt när inte behovet täcks. Så ja, de är ganska dyra, medger Patrik Axelsson. Det kanske gör att folk inte köper så mycket, så kanske räcker de längre.
Priset har ju varit högt under hela juni, har du varit med om det tidigare?
– Det har nog snuddat där någon gång.
Vad har du fått för reaktioner?
– Det är klart att många tycker det är dyrt, men det är klart man ska hålla på traditionen med sill, nypotatis och jordgubbar till midsommar. Man behöver ju inte köpa så många liter, utan spara pengarna och så kan man frossa efter midsommar och hela sommaren, då kommer de bli billigare, lovar han.
– Jag tror att det kommer fram ganska mycket. De som skulle mognat denna vecka kommer om en-två veckor.