Annons:

Alexander Johansson från Vimmerby startar eget företag och blir franchisetagare för Elians, ett företag som levererar solceller till privatpersoner, företag och lantbrukare. Foto: Pressbild

Alexander startar eget företag och tar franchisekoncept till Vimmerby: "Jätteglad"

Alexander Johansson, 25, från Vimmerby startar eget företag. Han kliver in som franchisetagare för Elians och blir leverantör av solceller. 
– Jag är jätteglad och ser verkligen fram emot detta jobb, säger Alexander Johansson. 

Annons:

Vimmerbyelektrikern Alexander Johansson kommer inom kort starta upp Elians Vimmerby via sitt företag AO Montage AB och bli helhetsleverantör av solcellsinstallationer. 

Det gotländska företaget Elians bildades 2008 och fick tio år senare idén om att sälja företagsidén vidare som franchisekoncept. De har sedan 2018 etablerat sig i Norrköping, Bromölla och Oskarshamn på fastlandet – och kommer nu starta upp i Vimmerby med Alexander Johansson som ansvarig franchisetagare.

– Området som jag ska täcka är Vimmerby, Eksjö, Valdemarsvik och Västervik. Jag kommer igång i februari och jobbar just nu med detta på kvällar och har utbildning två dagar i veckan, säger Alexander Johansson. 

Hur kom du på tanken att starta eget och bli franchisetagare för Elians i Vimmerby? 

– Det var Oskar Eriksson som hittade det via en annons på sociala medier. Jag hoppade på det och har ju längre tid gått tagit över allt mer. Jag ska bara börja jobba med detta, det blir mer än 100 procent. Jag vill vara med på den här resan i ett tidigt skede innan alla andra personer förstår hur effektivt och bra det är med solceller. Det är framtiden, säger Alexander Johansson.

"Gjort klart med två jobb"

Han kommer sälja, projektera, montera och besikta den enskilda personens skräddarsydda solcellsanläggning och står med andra ord för samtliga arbetsmoment. Vid en installation, som ofta pågår mellan två och fyra dagar vid normalvilla, krävs två personer och då kan man ringa någon av de andra franchisetagarna i närområdet. 

Elians kunder är både privatpersoner, företagare, bostadsrättsföreningar och lantbrukare. 

– Vi ordnar en nyckelfärdig solcellsanläggning. Jag har så här långt varit ute på sju-åtta kundbesök och inte genomfört någon installation. Jag har gjort klart med två jobb som jag ska inleda med i februari förutsatt att snön har försvunnit, säger Alexander Johansson. 

Hur ska det bli att komma igång med detta?

– Det ska bli intressant och kul att komma igång, jag är jättetaggad. På det här sättet kan man själv styra sina dagar. Det är en helt annan frihet med att vara egenföretagare även om det kräver betydligt mer jobb, vilket jag ser fram emot. Man jobbar åt sig själv.

Vad ser du för utmaningar inför starten?

– Det handlar om att man utmanar sig själv, lär sig nya saker, träffar nya människor och binder nya kontakter. Det smidigaste är att börja här i Vimmerby där jag har flest kontakter och bygger upp verksamheten. 

Nyanställningar under 2021

Alexander kommer till en början jobba själv i Vimmerby-området och hoppas kunna utöka personalstyrkan under 2021. 

– Det är jag som styr Elians i Vimmerby. Jag har inte satt något riktigt mål men jag hoppas att jag har ytterligare två anställda om ett år. Då är min tanke att jag ska räkna på jobben och de anställda ska montera solcellerna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt