Vimmerby kommun har sedan 2010 köpt tjänster av konsulten Erica Grawés företag Arbetslivscoachning. Mellan 2010 och hösten 2018 gjordes 754 inköp till en total kostnad om 9,7 miljoner kronor.
Under flera av dessa år stod kommunen ensamt för mellan en tredjedel och en fjärdedel av Grawés omsättning.
Under hösten 2021 genomförde Dagens Vimmerby en omfattande granskning av ledarskapsprogrammet i allmänhet och relationen mellan Erica Grawé och dåvarande kommundirektören Carolina Leijonram i synnerhet. Granskningen visade att ledarskapsprogrammet, som upphandlats 2012, 2016 och 2020, endast fått ett anbud vid samtliga tre tillfällen.
Det är just det här företaget, Arbetslivscoachning, som den dåvarande kommundirektören Carolina Leijonram använt sig av i över 15 år. Vår granskning visade att kraven som kommunen ställt var en kopia av de kvalifikationer som fanns på konsultens cv.
Kravställningen fick också mycket hård kritik från flera av de cirka 40 övriga företag som hämtade hem underlaget för att kunna lämna anbud. I vår enkät svarade många av företagen att kraven var alldeles för snäva och inte stod i proportion till upphandlingens syfte. Ett flertal ansåg att upphandlingen var vinklad mot en viss leverantör.
Det var alltså flera olika företag som ansåg att upphandlingen var skräddarsydd för den vinnande leverantören. HÄR kan du läsa mer om det.
Tillsatte en oberoende utredning
Efter DV:s granskning tillsatte kommunstyrelsen en oberoende utredning i början av 2020-talet. Den genomfördes av EY och de kom fram till tre olika rekommendationer för kommunen.
Dessa var följande:
* För att säkerställa att det inte föreligger någon privat relation mellan Kommundirektören och Konsulten samt för att säkerställa att frågor inte inkommit och besvarats utanför TendSign, rekommenderar EY Kommunen att genomföra e-postgranskning.
* Inkludera upphandlingarna 2012 och 2016 för att analysera likheter/skillnader och därmed ges möjlighet att dra slutsats huruvida upphandlingen var riktad till Arbetscoaching.
* Inkludera en kontroll av intressenterna i syfte att identifiera vilka det var som visade intresse och varför de valde att inte lämna anbud.
Kommunstyrelsen valde i mars 2022 att inte gå vidare med någon av rekommendationerna. Dåvarande kommunalrådet Jacob Käll (C) ansåg att man gått till botten med ärendet. HÄR kan du läsa vår stora utfrågning av honom vid den tidpunkten.
Säger nu upp avtalet
Dagens Vimmerby har fått flera uppgifter om att den tidigare kommundirektören, Carolina Leijonram, som fick sparken i december, har en privat relation med konsulten Erica Grawé. Det har Leijonram förnekat hela tiden, men klart är att Leijonram anlitat Grawé även i sina tidigare uppdrag i Kinda och Hultsfred. En annan pikant detalj som framkom i granskningen var att Grawé var uppsatt som referens när Carolina Leijonram sökte jobbet som kommundirektör i Vimmerby. De skickade också hjärtan till varandra på sociala medier.
2023 kunde DV berätta att upphandlingen också gav kommunen rätt att köpa enstaka konsulttimmar, utan koppling till själva ledarskapsprogrammet. Expertis menade att upplägget kunde vara olagligt.
De senaste åren har kommunens inköp fortsatt och bara under 2022 gjordes inköp för 2,1 miljoner kronor från Arbetslivscoachning. Totalkostnaden för Vimmerby kommun under alla de här åren lär ligga en bra bit över 15 miljoner kronor.
Avtalet från 2020 gäller i maximalt sju år och löper alltså till och med 2027. Det förlängs automatiskt om kommunen inte väljer att säga upp det.
Men det är precis det som den politiska ledningen nu tagit beslut om att göra.
– Vi väljer att säga upp det nu efter sex år. Nästa år är det sjätte året och det gäller till september nästa år, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S).
Vad beror det på att ni säger upp avtalet?
– Vi tycker att det är viktigt att när det nu kommer in en ny kommundirektör att denne får förutsättning att forma sin egen verksamhet. Vi vill också betona att det är leverantören som sägs upp och inte ledarskapsprogrammet i sig. Det är viktigt att alla våra medarbetare får det stöd och den handledning som de behöver.
Facken har reagerat
Flera har nämligen reagerat mot det planerade beslutet. Fackförbundet Vision har lämnat in ett yrkande inför beslutet.
"Vision har ingen åsikt om vem som skall vara utförare när det gäller ledarskapsprogrammet men att i dagsläget säga upp det är inte den bästa lösningen i och med att de chefer som påbörjat ledarskapsprogrammet inte kommer kunna gå färdigt. Om det skulle vara så måste det ju finnas något alternativ för dessa deltagare", skriver Vision, som hänvisar till att deras medlemmar tyckt att programmet varit mycket tillfredsställande och gett många bra erfarenheter att ta med sig som chef och ledare.
Både Kommunal och Sveriges Lärare har instämt i Visions yrkande. Även Resursteamet för friskfaktorer i kommunen, där det ingår verksamhetschefer, rektorer och fackliga företrädare, är kritiska.
"Vi ser med stor oro på vad det skulle innebära för medarbetare och för organisationen i sin helhet att avbryta det utan en ny strategi framåt. Vi vill skicka med att ett förhastat beslut, utan plan framåt, kommer ge störningar i organisationen och det är inte vad Vimmerby kommun behöver", skriver man.
Den rödgröna majoriteten menar att det rör sig om ett missförstånd.
– Det finns en oro att vi inte ska ha ett ledarskapsprogram, men det handlar om att vi ska upphandla det på ett nytt sätt. Insatserna som är igång ska fortsätta tills de är färdiga. Det är viktigt att poängtera med anledning av att facken reagerat. Kommundirektören kommer själv få bestämma inriktningen, säger Peter Karlsson (C).
Eva Kindstrand Ströberg (S) säger att man från kommunens sida endast vill vara ute i god tid.
– Vi är tvungna att göra det här nu eftersom det är lång uppsägningstid och eftersom det förlängs ett år i taget.
"Ville ha mer uppdrag"
Just Arbetslivscoachning skulle också kunna finnas med och lämna anbud i en ny upphandling.
– Så skulle det kunna bli. Det vi tycker är viktigt är att vi ger signalerna till en ny kommundirektör om att man ska få vara med och forma delar av verksamheten.
Efter Dagens Vimmerbys granskning tillsatte kommunen alltså själva en extern granskning. Bland annat ville den undersökande konsulten göra en djupare granskning av relationen mellan Leijonram och Grawé. Men ingen av de tre rekommendationerna gick kommunen vidare och man ansåg sig vara nöjda med vad den första externa granskningen visade.
Revisorerna ville gå längre men det ville inte politiken. Vad tänker ni kring det i backspegeln?
– Just det här med att titta vidare handlade om – för att populärprata – en extern konsult som debiterade över 100 000 kronor för en granskning. Man kom tillbaka med det här och hade inte hittat något fel och ville ha mer pengar för att fortsätta titta. Kommunstyrelsen ansåg inte att vi skulle lägga mer pengar på det. Det går att värdera på olika sätt, men jag uppfattade det som att firman ville ha mer uppdrag. Det var anledningen framför allt skulle jag säga, menar Lars Johansson (V).
Är ni missnöjda eller varför är det så viktigt att en ny kommundirektör får vara med och ta fram ett nytt program?
– Det är mycket mjuka värden och mjuka i delar det här, så då känns det viktigt att någon ny får forma sitt lag och sin verksamhet. Vi är i en nystart och har tittat på flera delar i det. Det här är en del av den nystarten. Vi vill ge en ny kommundirektör bästa möjliga förutsättningar, säger Kindstrand Ströberg.
"Ska inte vara skräddarsytt"
Vid de tidigare upphandlingarna har det varit ytterst få anbud. I klartext endast den vinnande parten alltså.
– Det har varit ett problem och det kan bero på hur vi skriver dem. Vi ska försöka vara bredare i det här uppdraget, säger Peter Karlsson (C).
Har det varit skräddarsytt för den här leverantören tidigare, som andra företag ansåg?
– Jag är inte insatt i det, men vi ska verka för att det inte ska vara skräddarsytt i fortsättningen. Det ska vara så brett som möjligt. Vi måste tillsammans med den nya kommundirektören titta på vad vi behöver och vad vi har för behov. Behoven ändras hela tiden och under de här åren har vi fått en ny chefskonstellation och många nya medarbetare. Allt annat uppdateras och då behöver vi också uppdatera oss.
Hela granskningen går fortfarande att hitta på vår sajt. Här är de sex huvudartiklarna i granskningen samt en av artiklarna från 2023:
DEL ETT: KOMMUNEN KÖPER FÖR MILJONER AV LEIJONRAMS VÄNINNA
DEL TVÅ: Leijonram: ”Vi har en god yrkesmässig relation”
DEL TRE: Grawé var referens på Leijonrams CV när hon sökte jobbet i Vimmerby
DEL FYRA: KOMMUNENS KRAV ÄR EN KOPIA AV GRAWÉS CV
DEL FEM: FÖRETAGEN: UPPHANDLINGEN VAR SKRÄDDARSYDD
DEL SEX: ERFAREN KONSULT: "En oegentlighet som går ut över skattebetalarna"
2023: Kommunens konsultupplägg kan strida mot lagen.