Annons:

Facket: Upplever att fler lämnar yrket

Skogsbackens förskola i Vimmerby. Foto: Vimmerby kommun

Facket: Upplever att fler lämnar yrket

Lärarförbundet hade inget större hopp om en förstärkning av förskolan i BUN:s budget. Beslutet fattades i dag och innebär att fördelningen på 6,9 barn per årsarbetare ligger fast. – Min upplevelse är att det nu är fler som söker sig till andra kommuner, säger Marie Karlsson, ordförande i Lärarförbundets Vimmerbyavdelning.

Annons:

Med inte särskilt stort nöje klubbade barn- och utbildningsnämnden sin detaljbudget för 2017 i dag. Den innebär att årets minskning av personaltätheten i förskolan ligger kvar även nästa år.

Lärarförbundet är besviket.

– Självklart hade jag helst sett en höjning, men det finns inte utrymme som kommunens ekonomi ser ut för tillfället. Arbetsbelastningen är hög och min upplevelse är att det nu är fler som söker sig till andra kommuner eller till och med lämnar yrket.

”Kvalitén försämras”

Marie Karlsson upplever att arbetsbelastningen varit för under lång tid.

– Jag tycker inte att det är någon markant skillnad sedan minskningen, men det är många barn som har långa dagar och som behöver extra stöd. Det har även gjorts neddragningar när det gäller specialpedagoger i förskolan och det påverkar också. Arbetsbelastningen har varit alldeles för hög alldeles för länge och på sikt tror jag att vi kommer att se ökade sjukskrivningar. Det är jag rädd för.

Är situationen inom förskolan hållbar?

– Kvalitén försämras ju. Förskolan är det första steget i det livslånga lärandet och hinner inte vi med så blir det skolan som får ta hand om problemen och det finns inte resurser där heller. En satsning på förskolan är en investering för framtiden, annars blir det dyrare i längden. Den under gränsen är nådd, vi är på botten. Det går inte att ha en lägre personaltäthet än vi har i dag. 

Under riks- och länssnitten

Ifjol gick det 5,6 barn per årsarbetare inom förskolan, enligt Skolverkets officiella statistik. Högsta siffran mellan 2011-2014 låg på 5,2. 2015 är också första gången på fem år som Vimmerby ligger över läns- och rikssnitten. Länssnittet ligger på 5,3 barn per årsarbetare och rikssnittet på 5,2.

I januari fattade BUN beslut om att gå från 6,35 barn per årsarbetare till 6,9. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt