Annons:

Nu väntar nya utmaningar för SM-segrararen

Iklädd guldtröja efter förra helgens SM-seger. Men Filip Bengtsson, Vimmerby MS, har inte mycket tid över till att njuta, reflektera och fira. Ny väntar nya utmaningar på crossbanan. Foto: Micael Rundberg

Nu väntar nya utmaningar för SM-segrararen

Nyligen blev han svensk mästare i motocross för femte gången. ”Hans roligaste någonsin”. Men nu tar Vimmerby MS-föraren Filip Bengtsson sats mot nya mål – som kan sluta med VM nästa år. Men kanske det tuffast testet finns på vägen dit?

Annons:

Kärleken tog Sveriges bäste motocrossförare, Filip Bengtsson, till Vimmerby. Den förde honom också rakt in i familjen Blom och deras verksamhet Bloms MX Racing. Och som en del av teamet har Filip under det senaste året upplevt några av sina allra bästa stunder på motocrossbanan. Detta krönte han med sitt femte individuella SM-guld förra helgen.

"Roligaste guldet"

– Trots att det är mitt femte guld är det nog ändå det roligaste än så länge. Dels har det varit tuffast motstånd i år, med flera VM-åkare som har placerat sig högt upp på VM-deltävlingar. Jäkligt kul och ett bra kvitto när man har varit bättre än dem.

– Men sedan känns årets seger också som något vi har gjort tillsammans. Det har betytt mycket för mig att komma in i familjen Blom. Vi träffas varje dag och inom teamet tränar vi mycket ihop.

Hyllar Gnagaredalen

För Filip, som kör cross på heltid, snurrar både hjulen och livet fort.
– Ibland känns det som man aldrig hinner vara ledig och andas. Mycket tid går åt till att driva verksamheten, sedan är det träningar och tävlingar.
– En annan stor fördel med Vimmerby är just träningsmöjligheterna, med en av Sveriges finaste anläggningar, en fantastisk bana och så endurospåret.

Outsider i lag-VM

Nästa uppdrag på crossbanan är lag-VM nästa helg.

I år körs lag-VM, eller Nations of Motocross som tävlingen egentligen heter, i den klassiska holländska motorstaden Assen. Till TT Circuit Assen, banan som tar 110 000 åskådare och där det vanligtvis körs MotoGP, håller man som bäst på att frakta enorma mängder grus för att bygga en fullskalig motocrossbana mitt framför huvudläktaren.
– Det ska bli riktigt häftigt. Intresset är jättestort där nere, säger Filip Bengtsson.

I fjol vann Frankrike lag-VM, men hemmalaget Nederländerna får nog gälla som favoriter i år då de har förare som har placerat sig överst i topp i VM vid flertalet tillfällen i år.

Det svenska laget, som även innehåller Alvin Östlund och Anton Gole, får nog kalkylera med en plats lite längre ned och kanske sikta på topp tio. I fjol kom det svenska laget, med samma förare, elva av 29 startande lag.

SM i Vimmerby?

Även om jobbet som motocrossproffs sträcker sig över hela året, och säsongen inte är slut än, börjar Filip både se fram emot och planera för 2020. Men än är inte så mycket bestämt.

– Vi har ju sökt, och får förhoppningsvis, en SM-deltävling till Vimmerby nästa år. Det vore ju riktigt skoj. Den här anläggningen är alldeles för bra för att inte de allra bästa tävlingarna ska köras här, säger han och blickar ut över Gnagaredalen.

Årets märkesbyte, till Husqvarna, hoppas han få ännu mer utväxling av nästa säsong. Sedan hoppas Filip också på att få ett skadefritt år.

Hur ser du på individuella VM 2020?
– Jag har inte bestämt det än. Som VM är idag har det blivit är det oerhört dyrt att delta, så det handlar om att lösa det ekonomiskt. Men visst vore det kul att kunna köra ett par VM-deltävlingar. Det är målet.

Tvekar inför GNN 

Men den här säsongen är ju som sagt var inte slut än. Och om en dryg månad väntar ett riktigt mandomsprov för Filip. Hans första deltagande i Gotlands Grand National. Eller?
– Jag har i alla fall anmält mig. Sedan får vi väl se, skrattar han.
– Det har varit en lång säsong, där den första endurotävlingen kördes redan i januari. Nu har jag inte kört någon enduro sedan i somras, utan det har varit fullt fokus på crossen. Så jag lovar inget.

Men vi vet ju hur envis han är den där 28-årige skåningen. Så för säkerhets skull, håll koll på Tofta Skjutfält på Gotland sista helgen i oktober.

  

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt