Det blev ett, med Vimmerbymått mätt, enormt resultat för VEMAB förra året. Intäkterna för elproduktionen översteg budget med 25 miljoner kronor. Rörelseresultatet landade på 48,6 miljoner och när finansiella kostnader räknats bort blev resultatet 38,4 miljoner på sista raden.
Ägaren, alltså Vimmerby kommun, tog ut 13,5 miljoner av vinsten.
Men då var då och nu är nu. Delårsrapporten efter april månad är betydligt mer dyster läsning.
– Vi hade ett fantastiskt år förra året men det var också extrema förhållanden. Det var väldigt höga elpriser och god tillgänglighet. När vi lägger budget tar vi hänsyn till de faktorer vi känner till, säger vd:n Olle Fogelin.
Bolaget har budgeterat med ett resultat på drygt 15,5 miljoner kronor. Prognosen för helåret visar dock ett förväntat underskott på 197 000 kronor.
– Vi ser ökade kostnader för många saker och det är i princip ett nollresultat i den prognos vi lägger. Anledningarna till att avvikelsen är så stor är flera. Bränslekostnaderna är mycket högre och det påverkar oss och andra i branschen. Flis, grot och bark har blivit väldigt mycket dyrare än tidigare. Det påverkar oss med sex miljoner kronor i ökade kostnader på fjärrvärmeområdet. En del av våra branschkollegor höjer priset på fjärrvärme beroende på kostnadsökningarna.
"Lagt varningstecken"
VEMAB har budgeterat med ett överskott på 10,4 miljoner för fjärrvärmen. Prognosen för helåret pekar nu i princip mot ett nollresultat.
När det gäller närvärmen, de lokala fjärrvärmenäten i kommunens andra orter, ser det ut att bli en förlust på drygt 3,3 miljoner kronor.
– Det är bränslekostnaden som gått upp rejält även där.
Elpriserna låg på en väldigt hög nivå under hela förra året.
– När vi gör en budget baserar vi det på vår stora samarbetspartner Vattenfall. Vi drog elprisprognoserna en aning, men det var ändå tillräckligt. Det vi ser nu är att vi tappar två miljoner på elprisintäkter under året. Men det här är en prognos och vi kan inte säga hur elpriset kommer se ut i oktober, november och december.
När det gäller renhållningen ser det ut att bli ett minus på 2,2 miljoner kronor. VEMAB har budgeterat med ett minus på några hundratusen kronor.
– Det har att göra med högre kostnader för bemanningen på återvinningscentralen är budgeterat.
Elhandelsbolaget är ljuset i mörkret. Prognosen för helåret är något bättre än budget.
– Men det är en väldigt osäker prognos och vi analyserar det här löpande. Så här såg det ut vid tidpunkten för delårsrapporten, men vi har lagt varningstecken om att det kan komma att förändras.
Inga synpunkter på vinstuttaget
Faller elpriserna ytterligare kommer det slå ned på sista raden.
– Prognosen är i princip ett nollresultat och det kan bli ett plus, men det kan också bli ett större minus om det vill sig illa.
När det gäller fjärrvärmen behöver VEMAB ta ett "rejält tänk över hur det ska se ut över tid", säger Olle Fogelin.
– Vi kommer inte höja taxorna för fjärrvärmekunder på privatsidan i år. När det gäller industrin har vi separata avtal. Men vi måste göra en genomlysning för att få till det här över tid. Höga berg och djupa dalar är inte bra för någon. Vi måste få en tydlighet i att leverera resultat. Samtidigt får man ha förståelse för att omvärlden är upp och ned just nu.
Vad kan det här innebära för fjärrvärmetaxan nästa år?
– Det går inte att säga något om det nu. Vi måste jobba med det under hösten, men fjärrvärmen är viktig. Det är ett smart sätt att värma både hus och industrier och det ska vi värna om. Fjärrvärmen är också ett bra sätt att avlasta elnätet, för annars har man sannolikt bergvärme, luftvärmepump eller direktverkande el. Vi ska ha en prissättning som gör att vi får ihop affären, men vi måste samtidigt vara attraktiva för kunderna och därför gör vi ingen justering i år. Kanske är det en tillfällig topp för bränslepriserna och då kan vi behöva härda ut i ett eller två år av omsorg för våra kunder.
Kan renhållningstaxan höjas betydligt mer?
– Jag har ingen uppfattning om det här och nu. Avvikelsen nu är kopplad till högre kostnader för bemanning, så det är en tillfällig bit.
Var det ett för stort uttag ägaren gjorde i våras?
– Det har jag ingen uppfattning om. Det är en ägarfråga, så jag har inga synpunkter på det.
Jag tänker med tanke på att ni har stora planer kring investeringar och ägaren tog ut så mycket av vinsten?
– Det är ägarens beslut. Den här branschen är väldigt annorlunda mot vad den har varit tidigare. I många år har det varit en stabil avkastning i de flesta energibolagen, men vad vi ser nu är fluktationer och volatilitet som vi inte sett tidigare. Tittar man på nätbatteri så var det ingen som pratade om det för fem eller tio år sedan, så det gäller att hänga med i lagom omfattning. Vi ska inte ligga först, men vi får inte heller hamna på efterkälken. Vi vill bli det stabila bolaget för vår ägare.
Riskerar det här att få påverkan på era långsiktiga planer, som ett nätbatteri exempelvis?
– Inte som jag ser det i dag. Vi har kommunicerat tidigare att vi gör ett omtag med vårt fibernätsbolag och uppdaterar våra affärsplaner. Det är en uthållig strategi och förhoppningsvis är vi startklara till nästa budgetår 2024. Vi var i Varberg i förra veckan för att jobba med affärsplanen och för att få ordning på detta.
Startklara på vilket sätt?
– Det handlar om att genomlysa olika typer av verksamheter och vi var inlåsta i Varberg för att jobba med de här sakerna och få en uppdatering i affärsplanen.
Många osäkerhetsfaktorer
VEMAB:s vd Olle Fogelin är tydlig med att det finns många osäkerhetsfaktorer i delårsrapporten och prognosen för helåret.
– Vi kommer från ett fantastiskt resultat förra året och vissa kanske har en förhoppning om att vi ska leverera ett lika bra resultat. Då tycker vi det är viktigt att kommunicera hur det ser ut och att det är risk för ett hyfsat dåligt resultat kopplat till vår budget. Vi försöker få ned bränslekostnaderna, men vi måste ta prisnivån ibland för annars får vi inte leveranserna och vi kan inte riskera att folk får sitta i kalla hus i vinter.