Annons:

Bara 30 brandvarnare har monterats – tidigt blev det skarpt läge

Jenny Backstad, Malin Davidsson och Petra Hollenbach (saknas på bilden) har så här långt satt upp 30 av 400 brandvarnare, som kopplas till trygghetslarm. I veckan fick räddningstjänsten första larmet från systemet. Foto: Vimmerby kommun/Jakob Karlsson

Bara 30 brandvarnare har monterats – tidigt blev det skarpt läge

Räddningstjänsten i Vimmerby har fått sitt första larm via trygghetslarm kopplat till brandvarnare. Det blev tidigt skarpt läge sedan en överhettad fläkt börjat brinna.
– Nu kan vi påvisa vikten av det, säger Roger Linder vid räddningstjänsten.

Annons:

Den här satsningen har helt nyligen börjat förverkligas, sedan socialförvaltningen tog beslut i maj att lägga en kvarts miljon kronor på att komplettera trygghetslarm med brandvarnare. Här kan du läsa mer om det.

På fredagen kunde Hanna Revelj Westrin, verksamhetschef vård och omsorg i hemmet, berätta att man hunnit sätta upp 30 av 400 brandvarnare så här långt.

Första larmet i kommunen

I veckan blev det skarpt läge sedan en överhettad värmefläkt fattat eld, självslocknat men rökfyllt en lägenhet i Södra Vi.

– Räddningstjänsten fick larmet om brand i byggnad via lägenhetsinnehavarens trygghetslarm. Först visste vi inte om det var brandvarnaren som gått i gång, eller om personen tryckt på sitt trygghetslarm själv. Senare under dagen kom beskedet att det var första larmet av det här slaget i kommunen, berättar Roger Linder, jourhavande beredskapschef vid insatsen.

”Äntligen, måste jag säga”

Han är tacksam över att Vimmerby kommun tagit beslutet att komplettera trygghetslarm med rökdetektor, som larmar både räddningstjänst och hemtjänstpersonal.

– Ja, äntligen, måste jag säga. Vi har pratat om det här länge, i flera år. Hultsfred har det och Västervik, som gått i bräschen för det här. Nu kan vi påvisa vikten av det.

Så här långt har som sagt 30 rökdetektorer satts upp hos personer med trygghetslarm i syfte att förbättra brandsäkerheten.

– Arbetet inleddes i stan, parallellt med nya beslut om trygghetslarm i hela kommunen. Så det är två spår, kan man säga, som är igång samtidigt, säger Hanna Revelj Westrin.

Vad tänker du kring att kommunen haft sitt första konkreta larm med det här systemet och att det visade sig fungera bra?

– Det är jättebra att vi direkt kunde se att det gör skillnad för den enskilde. Jag ser att det är ett positivt steg i rätt riktning som Vimmerby kommun tagit.

Hur ser tidsplanen ut, när är tanken att alla 400 brandvarnare ska vara uppsatta?

– Vi har inte satt något slutdatum, utan att arbetet ska ske så skyndsamt som möjligt. Vår målnivå är att vi ska kunna vara klara under hösten eftersom mörkret faller på och fler ljus tänds inomhus, vilket är en riskfaktor.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt