Annons:

Problem med trygghetslarmen i helgen – ”Inte okej någonstans”

Kommunens digitala trygghetslarm fungerade inte som de ska i helgen. Foto: Vimmerby kommun

Problem med trygghetslarmen i helgen – ”Inte okej någonstans”

Åtminstone två äldre upplevde problem med sina trygghetslarm i helgen. Personerna fick ingen bekräftelse på att deras larm gick fram till larmcentralen. Det berättar Vimmerby Tidning i dag.
”Det är inte okej någonstans”, säger en anhörig till VT.

Annons:

Larmen gick fram – men de äldre fick ingen signal om att de hade gjort det. Felet skapade givetvis en känsla av otrygghet.

”När pappa inte hörde något trodde han förstås inte att larmet fungerade, och blev jätteorolig. Och hur skulle han kunna ha en susning om det här när vi inte fick någon information? Dessutom fick vi veta att om det blir krångel med trygghetslarmen en fredagskväll får man vänta till måndag innan det är fixat. Det är inte okej någonstans”, säger en anhörig till Vimmerby Tidning.

Skapar oro

Situationen var inte akut, utan mannen hade larmat för att hemtjänsten inte dök upp på sitt kvällsbesök. Det gjorde de några timmar senare, vilket förstås inte heller är bra. Anhöriga är nu oroliga över situationen:  

– Vi fick veta att om trygghetslarmen går sönder en fredag finns det inte resurser i Vimmerby att fixa det förrän efter helgen. Det låter ju helt befängt. Pappa har åtminstone hemtjänst två gånger dagligen, och anhöriga. Tänk om man inte har det, utan bara trygghetslarmet som enda trygghet och livlina? Om man ramlar och ligger själv hemma? säger hen till Vimmerby Tidning.

"Inte hänt tidigare"

Problemet i helgen är att kommunikationen från trygghetscentralen Tunstall och ut till brukaren inte har fungerat.

– Det här har inte hänt tidigare, det är något nytt. Larmen har gått fram, och larmet har ringts ut till personalgrupp som senare har kommit, men man har inte kunnat gå tillbaka till de som larmat och säga att man tagit emot larmen. Därför har den enskilde uppfattat att larmen inte gått fram, säger enhetschef Ann-Sofie Älvehag till VT.

Två personer ska ha drabbats av felet. Vad det beror på är oklart.

– Det vet vi inte, det jobbar vi med för att ta reda på. Nu ska det inte vara några problem med det längre, tillsammans med Tunstall undersöker vad som har hänt för att förhindra att det sker igen.

Blivit tryggare

Om trygghetslarmen inte fungerar ersätter kommunen det med extra tillsyner. Kommunen menar att systemet blivit tryggare sedan kommunen övergick till digitala larm.

– Till skillnad mot de analoga larmen vi bytt bort får vi med de nya digitala information när ett larm eller en klocka inte fungerar, de batterivarnar också vid svagt batteri, säger Ulrika Brorsson, också det till Vimmerby Tidning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt