Annons:

Nu kompletteras trygghetslarmen med brandvarnare i Vimmerby kommun

Jenny Backstad och Malin Davidsson kommer, tillsammans med sin kollega Petra Hollenbach, sätta upp rökdetektorer hos brukarna under hösten. Foto: Vimmerby kommun

Nu kompletteras trygghetslarmen med brandvarnare i Vimmerby kommun

Samtliga med trygghetslarm i Vimmerby kommun får under hösten rökdetektorer uppsatta i hemmet. Socialnämnden fördelade 250 000 kronor till satsningen i maj månad.

Annons:

I maj tog socialnämnden beslut om hur man skulle fördela sitt tillskott i budgeten för 2023. En kvarts miljon kronor lades då på att komplettera trygghetslarm med brandvarnare. 

– Det är något vi har diskuterat hela vintern, ända sedan den tragiska branden i centrala Vimmerby, säger Lars Sandberg (C), vice ordförande i nämnden.

Det han syftade på var den otäcka branden där en kvinna i 75-årsåldern avled i en brand dagarna före jul. Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) författade tidigare i våras också en motion i ärendet. 

Nu satsar socialförvaltningen tillsammans med räddningstjänsten på ökad brandsäkerhet för alla som har trygghetslarm från kommunen. Larmen kommer under hösten att kompletteras med rökdetektorer som sätts upp i hemmen.

– Satsningen är ett viktigt steg i det individanpassade brandskyddsarbetet. Det ökar tryggheten för individen och anhöriga, och möjliggör att kunna bo kvar hemma, säger räddnings- och säkerhetschefen Peter Helge i ett pressmeddelande. 

"Tryggheten ökas"

Detektorerna är kopplade till trygghetslarmen. Om rökdetektorn känner av rök går ett brandlarm till trygghetslarmets larmcentral, som då försöker kontakta berörs person för att ta reda på om det inträffat ett brandtillbud. 

Om så är fallet, eller om personen inte svarar, blir räddningstjänsten larmad. Även hemtjänsten blir larmad. 

– Med rökdetektorer ökas tryggheten och brandsäkerheten för brukare med trygghetslarm, säger Hanna Revelj Westrin, verksamhetschef för vård och omsorg i hemmet.

Arbetet med att sätta upp rökdetektorerna startar under september. Det pågår sedan hela hösten.

– Vi kommer att ta kontakt med alla berörda för att kunna planera in dagar och tider som passar, säger Malin Davidsson, undersköterska i teknikgruppen.

Inom kort ska även alla berörda få ett brev hemskickat med mer information.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt