Annons:

Tuff vår för Skogens Honung när bina svalt: ”Sämsta maj någonsin

Honungsproduktionen i Flohult håller på att reparera sig efter en tuff vår och försommar berättar Lars Johansson som driver Skogens Honung. Foto: Skogens honung / Arkivbild

Tuff vår för Skogens Honung när bina svalt: ”Sämsta maj någonsin"

En alldeles för kall majmånad gjorde att bina hos Lars Johansson och Skogens Honung i Flohult höll på att svälta ihjäl under våren och försommaren. En bakteriesjukdom hos bina gjorde dessutom att åtskilliga arbetstimmar fått läggas på att sanera och ta bort bisamhällen för att inte sjukdomen ska spridas. Allt medan en hel försommar gick utan att någon honung producerades. 

Annons:

Det har varit en tuff vår och försommar att vara biodlare, menar Lars Johansson. I ett inlägg på Facebook gick han häromdagen ut och berättade om läget och hur vädret påverkar honungsproduktionen för honom och sambon Caroline som driver Skogens Honung. Efter en ovanligt varm aprilmånad kom maj med kyla, och blomningen kom av sig helt. 

– Det gick från varmt i april och att allt var ungefär en vecka tidigare än vanligt, till att bli så kallt i maj att blomningen i mitten av juni var ungefär två veckor efter. Då finns det ingen nektar till bina, och det är en jätteviktig tid för dem, förklarar Lars. 

Svältande bin och sjukdomar

Kalla vårar betyder att en biodlare får stödmata sina bisamhällen för att bina inte ska svälta ihjäl. Det hör inte till det allra mest ovanliga, men att det blir så pass kallt så länge som det var i år är unikt. 

– Alla biodlare har haft problem med att bina nästan svalt och var nära att dö. Då i mitten av maj fick vi stödmata, och det är sådant som kan hända, men jag har pratat med flera äldre biodlare som hållit på länge, i 50-60 år, och de säger att det här är sämsta maj någonsin. De har aldrig varit med om att det varit så dåligt. 

Som en följd av att bina försvagades av bristen på nektar spreds en bakterie som legat latent hos bina och fick fäste i samhällena. För att inte riskera att sprida sjukdomen än mer fick Lars lägga åtskilliga timmar på att ta bort bisamhällen och sanera utrustning. Ett ledsamt och tidskrävande arbete. 

– När det blir så där som i våras blir man väldigt nedslagen och funderar på om det är värt att hålla på. Men det svänger fort, förklarar Lars och säger att det är något av charmen med biodlingen, att få hänga med i naturens svängar. 

Efter att honungsproduktionen stått helt stilla i Flohult under hela våren och försommaren vände det efter en varmare period efter midsommar. Det blev ett ovanligt bra år för vildhallonnektar, och produktionen kom äntligen i gång. 

Att ha ett honungscafé och verksamhet som bygger på att det kontinuerligt produceras honung kunde varit förödande ett sådant här år. Lyckligtvis har Lars lager från tidigare år att använda.

– Det finns ett talesätt bland biodlare att ska man leva som biodlare så ska man ha en årsskörd på banken, en på lager och en i kuporna, då står man säkert för det är enorma svängningar och väldigt väderberoende säger Lars.

Klimatförändringarna märks tydligt

Att klimatförändringarna gjort vädret alltmer opålitligt ser han tydligt efter så många år av biodling. 

– Man blir ganska upprörd när man jobbar med naturen och så många förnekar och inte tror på klimatförändringarna. Vädret har blivit otroligt oförutsägbart på flera sätt. Vi har haft flera långa perioder av torka som varit anledning till problem för att bina inte kan inte någon mat, och iår är det kyla snarare än torka som är problemet. 

Även de vilda pollinatörerna påverkas ett sådant här år. 

– Ja, de lär bli drabbade. Det finns massor av vilda arter av bin som haft sin parningsperiod under våren. Det som händer nu påverkar nästa år, så det blir långsiktiga effekter med färre bin.

Nu hoppas Lars och Caroline på att resten av säsongen blir gynnsam för bina. Avläggare har gjorts och förhoppningsvis kan de nya samhällena ersätta vårens biförluster. 

– Vi klarar oss. Man får ta ut lite mindre lön, det är så det fungerar. Men det går helt okej. Vi har mycket besökare till caféet och vi har olika ben att stå på så det är stabilt ändå. Snart börjar vi med bisafari också – datum kommer inom kort!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt