Annons:

Fortsatt risk för alger i Krön – kan vara farligt att få i sig

Fortsatt risk för alger i Krön. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Fortsatt risk för alger i Krön – kan vara farligt att få i sig

Det är fortsatt risk för algblomning i sjön Krön. Algerna kan vara farliga att få på sig, skriver kommunen och uppmanar folk att inte bada i sjön.

Annons:

Värmen som råder ger inte bara behagliga badtemperaturer utan även gynnsamma förhållanden för algblomning. Algerna kan vara farliga att få i sig och att få på huden.

"Därför ska du undvika att bada under tiden som blomningen pågår. I skrivande stund är det fortfarande algblommning i Krön. Du känner igen algblomningen på att vattnet är grönt och grumligt. Om blomningen är kraftig så kan algerna bilda ett lager på vattenytan", skriver kommunen på sin hemsida. 

Det är extra viktigt att inte låta barn leka i vattnet eller vid strandkanten, meddelar kommunen.

"Hundar och andra husdjur bör heller inte bada i eller dricka vatten med alger. Det kan räcka med att hunden slickar sina tassar efter att de har gått i vatten med växtplankton för att bli sjuka", skriver kommunen.

Om någon visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten ska man kontakta läkare eller veterinär.

Miljö- och byggnadsinspektionen gjorde ett nytt besök vid sjön på fredagen och efter den inspektionen kvarstår alltså uppmaningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt