Länge var värdshuset i Gullringen ett vandrarhem, men i väldigt många år på 2000-talet har stället fört en slumrande tillvaro. För fyra år sedan köptes verksamheten av mångsysslaren Andrew Johnston.
Först var det en typ av restaurangverksamhet, men hösten 2023 utvecklades det också till en hotellverksamhet. Utvecklingen sedan dess har bara fortsatt.
De sju rummen som finns har genomgått en ordentlig uppfräschning och i princip hela sommaren har hotellet varit fullbelagt.
– Det är verkligen jättekul. Det blev en sen start för oss med brandtillståndet, men nu har vi verkligen kommit igång. Hela verksamheten har fått fart och vi kan erbjuda frukost och restaurang. Det är så roligt att se hur det lever. Man har själv sett värdshuset stå halvt öde, så jag tycker bara att det är hur kul som helst, säger Clara Rylander, som driver verksamheten på plats i Gullringen.
Utökar lunchserveringen
Utöver hotellverksamheten har man även satsat på sin restaurang. Pubkvällar och pizzabuffér har avlöst varandra.
– Ett tag hade vi varje fredag, men nu kommer vi lägga pubkvällarna en gång i månaden. Sedan kanske vi får in någon mer pizzabuffé när det inte är pubkväll, men det har varit välbesökt. Sist var det för välbesökt och alla fick inte plats. Det är superkul att så många vill komma. Det finns säkert något mer vi kommer testa framöver, vi provar saker hela tiden och ser vad som går hem och vad Gullringen vill ha. Att se hur Gullringsborna sluter upp som de har gjort är häftigt.
Hur många platser har ni?
– Om alla ska få plats på ett vettigt sätt har vi plats för 45 sittande inne. Vi har uteservering nu också och det är ett 20-tal som kan sitta där ute.
Den senaste tiden har man även satsat på lunchservering två gånger i veckan, onsdagar och torsdagar. Raggmunkslunch på torsdagar har blivit en succé.
– Det har verkligen varit uppskattat, både bland privatpersoner och företag. Det har funnits en efterfrågan på flera dagar, säger Clara Rylander.
Nu tar man också fasta på det. Från mitten av augusti går man över till att servera lunch måndag till fredag.
– Då blir det både för avhämtning och sittande gäster. Det är jätteroligt, det har varit många frågor om det och vi tror att det finns en efterfrågan. Vi provar och ser vad det ger.
Ska ni fortsätta över hösten och vintern?
– Vi kommer köra på, men under jul och nyår pausar vi för lite annat. Annars är tanken att fortsätta.
Kan innebära nyanställningar
På torsdagarna blir det fortsatt raggmunk och övriga dagar är det i första hand husmanskost också. Tanken är att erbjuda två rätter per dag.
– Huvusakligen blir det rustik husmanskost. Det är det vi har märkt störst efterfrågan på. Raggmunken har gått hem hos alla typer, men sedan kan det säkert bli någon tvist ibland också.
Clara Rylander gläds åt det som händer just nu.
– Det känns roligt att skaka liv i något som funnits tidigare men som varit vilande. Det är tråkigt när det var övergivet och det är kul att vi får till en mötesplats i Gullringen.
Utöver Clara Rylander är Sara Lorentsson köksansvarig.
– Sedan har vi två till tre ytterligare beroende på hur högt trycket här. Under sommaren är det någon till, för att sköta städ- och frukostbiten också.
Efter semestrarna kan det också bli aktuellt med nyanställningar.
– Det börjar få fart och får det ännu mer fart kanske vi behöver anställa någon till, säger Andrew Johnston.