Annons:

BILDEXTRA: Mörkaste Småland har blivit tradition – besökarna utökade skivsamlingen

Black metal-festivalen Mörkaste Småland är numera en tradition i månadsskiftet september/oktober. I år fortsatte man storleksmässigt på förra årets väg och höll till på Hotell Hulingen under fredagen och lördagen.

Annons:

Utöver att se band som till exempel vitryska Raven Throne, Istapp, Grá, Svartidauði och Sinmara, de två sista från Island, så kunde festivalgästerna utöka skivsamlingen, se och köpa konst av utställare samt medverka i Mörkaste Smålands egna musikquiz.

Peter Lidén som driver "I Hate Records" hade en lugn start på fredagskvällen men redan efter en timme hade det blivit kö och mer hektiskt vid skivbackarna.

– Jag har stammisar som jag plockar ihop skivkassar åt. De säger ungefär vad de är intresserade av och så plockar jag ihop något åt dem, förklarar han samtidigt som han lämnar över en kasse till paret Johan och Erika.

De konstaterar att extremare former av musik drar till sig musiknördar och de berömde stämningen på Mörkaste Småland.

– Det är avslappnat, människor som kommer hit vill gör det för musikens skull, säger Erika.

Konsten är eftersatt

Konstkollektivtrion Cultrum var en av flera utställare. Deras konst är blandad; foton, masker, dräkter och benbitar sätts ihop till kreationer med tema skog och mörker. Mycket av materialet har de hittat i naturen och en hel del är second handfynd. Sandra och Nicklas från trion är från Hultsfred medan Fredrik kommer från Gotland.

– Vi har hållit på med det här i runt fyra år, berättar Nicklas.

– Ja, men det är första gången vi är på plats och Hultsfred är visserligen fortfarande en musikkommun, spelningar är det ganska gott om men det är inte lika mycket konst. Konsten är eftersatt jämfört med musiklivet här, svarar Sandra.

Gillar inte stora festivaler

Myronath är ett väldigt nytt band vars medlemmar bor över hela landet. Basisten och sångaren Vargblod gav en kort introduktion till Myronath som existerat sedan februari i år.

– Vi har träffats fysiskt en gång för att repa. Allt låtskrivande har skett över nätet. Vi har mött varandra, bytt idéer samt finputsat låtarna on-line. Vår trummis Lars (som har ett förflutet i Marduk) bor här men vi är som sagt utspridda, berättar Vargblod.

Hans musikinfluenser är mycket thrash från 80 och 90-talen men man kan knappast spela black metal utan att tagit intryck av genrens giganter som Mayhem och Bathory. Myronath har trots sin korta existens spelat in ett album. Under tre veckor strax före sommaren arbetade man fram ”Into the Qliphoth” som fått tummen upp av många recensenter.

– Det här är vår första spelning och jag tycker det är trevligt här. Själv går jag inte på jättefestivaler. Wacken och Hellfest är spektakel och det finns inget intimt med dem. Jag gillar små festivaler och spelningar där jag känner mig nära publiken, avslutar han.

Stefan Härnström

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt