Annons:

Paulsson: ”Högbergs intresse är fascinerande lågt”

Centerpartiets ledamot i fiberberedningen Erik Paulsson är mycket kritisk till ordföranden Peter Högberg (S). Foto: Centerpartiet.

Paulsson: ”Högbergs intresse är fascinerande lågt”

Peter Högberg (S), ordförande i fiberberedningen, har inte tagit del av Itsams kritiska fiberrapport. – Hans intresse för rapporten är fascinerande lågt, säger Centerpartiets representant i fiberberedningen Erik Paulsson.

Annons:

I flera artiklar har Dagens Vimmerby behandlat den fiberrapport som en tjänsteman på Itsam författat på förbundsdirektören Susanne Korduners uppdrag. Rapporten är daterad den 10 december, och på eget bevåg tog Susanne Korduner upp rapporten på ett kommunstyrelsesammanträde den 15 december.

– Kommunstyrelsen meddelades om rapportens existens, men Susanne Korduner hade ingen vilja att delge oss rapporten. Jag efterfrågade rapporten, men om jag minns rätt så motiverade Korduner att rapporten innehöll personliga påhopp mot tjänstemän. Det tycker inte jag att rapporten gör. Det är Susanne Korduner som beställt rapporten och då måste man ge ut den även om man inte tycker om resultatet.

Fick ni något besked om när ni skulle få rapporten?

– Det fanns personer som inte hade fått ge sin syn och det skulle göras först. Nu har det gått 20 dagar sedan dess och vi har fortfarande inte hört något därifrån.

”Tyvärr ingen nyhet”

Erik Paulsson är också kritisk mot Peter Högbergs, ordförande i fiberberedningen, besked om att han kanske inte kommer att läsa rapporten.  

– Han har visat ett fascinerande lågt intresse, men det är tyvärr ingen nyhet när det gäller Peter. Redan tidigare i höstas visade han prov på höjden av nonchalans. Som nyutsedd ordförande i fiberberedningen missade Peter Högberg det första mötet utan att meddela någon av oss andra. Han påstod dessutom att han meddelat att han var bortrest, men det är det ingen som har hört. Peter Högberg engagerar sig inte på den nivån som jag förväntar mig av en ordförande.

”Handlar om upprepningar”

Erik Paulsson har suttit i fiberberedningen sedan i juni. Micael Glennfalk (M) och Peter Högberg (S) har varit ledamöter sedan fiberberedningen bildades. Mötenas struktur kritiseras i Itsam-rapporten. Erik Paulsson instämmer i kritiken:

– Jag upplever att mötena i mångt och mycket handlar om mycket upprepningar. Uppföljningen fungerar inte, underlag kommer inte fram. Från ett politiskt håll upplever jag att det har lagts för mycket tid på irrelevanta diskussioner, som till exempel Vimarhems avtal utan att något konkret kommer på bordet. Från kommunstyrelsen har vi påpekat önskemål om en bättre återrapportering, det ser inte ut som att den följer fibergruppens instruktioner. Peter Högberg fick ansvar för att förbättra det som ny ordförande, men jag har inte sett någon märkbar förändring.

Vad tycker du är mest allvarligt i Itsams rapport?

– Jag vet inte om något är så hemskt allvarligt i rapporten, det mest allvarliga är det bekymmersamma läget och att man inte tar tag i det. Det anmärkningsvärda är att man tappat styrningen. Projektet borde ha fått en fungerande projektledning tidigare och en tydligare ekonomisk styrning. Jag tycker också att det saknas en övergripande sammanhållning i projektet, som ser till att samarbetet mellan Itsam och Vimmerby kommun fungerar. I grund och brotten handlar Vimmerby Fiber om ett dåligt politiskt grundarbete. Man har satt igång ett projekt utan att ge det förutsättningar att fungera, men det är positivt att Tomas Peterson vill få till en genomlysning och bolagisering.

Hur ser du på projektets framtid?

– Det är svårt att säga. Vi måste göra det bästa av det och se till att nå så många som möjligt så billigt som möjligt.

Ska Itsam fortsätta driva projektet?

– Det spelar egentligen ingen roll. Hur det än är så är Itsam Vimmerby kommuns IT-avdelning. Upplever vi problem måste vi ta upp det med IT-avdelningen och ställa relevanta krav så att vi blir nöjda. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt