Annons:

Erik Paulsson (C):

Erik Paulsson (C) säger att det varit för mycket sandlåda i fiberprojektet. Foto: Privat

Erik Paulsson (C): "Det har varit för mycket sandlåda"

Fiberprojektet flyttas över från fiberberedningen till det nydöpta bolaget Vimmerby Fiber AB. Tidigare idag hölls det sista mötet. – Det har varit för mycket sandlåda, säger Erik Paulsson, Centerpartiets representant i fiberberedningen.

Annons:

Kommunfullmäktige har fattat beslut om att döpa om Vimmerby Industrifastigheter AB till Vimmerby Fiber AB. Snart flyttas ansvaret för kommunens fiberprojekts operativa del över till styrelseledamöterna i bolaget.

Under tisdagen hölls troligen det sista mötet i fiberberedningen. Nu kommer fiberprojektet hamna i det nya bolaget, där styrelsen består av Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S). Ingela Nilsson Nachtweij (C) har nyligen hoppat av. 

– Som det ser ut var det här fibergruppens sista möte. Peter (Högberg) har redogjort att han diskuterat med Tomas (Peterson) om överlämning, men det är inte helt avslutat. Det är viktigt att överlämnandet sker på ett vettigt sätt, säger Erik Paulsson, Centerpartiets representant i fiberberedningen. 

Var rabatterna uppe till diskussion?

– Nej, det var ingenting som togs upp något särskilt på mötet. Frågan är hur man ska hantera det och det här blir en fråga för Tomas Peterson nu. Det blir ett problem som rullar över till kommunstyrelsen eller bolaget. Jag har inte riktigt fått kläm på om det är bolaget eller kommunstyrelsen som frågan ska gå till. 

Hur ser du på att vissa fått rabatter?

– Generellt sett ska alla kommuninvånare behandlas lika, sedan kan det naturligtvis finnas anledningar som affärsmässiga grunder i ett affärsprojekt. Men det måste fattas i rätt ordning och vad jag kan se, jag har läst igenom allt, så har jag inte hittat några beslut i kommunstyrelsen. Därvidlag är det felaktigt. 

"Glennfalk bär ansvaret"

Erik Paulsson (C) anser att ansvaret att besluten inte fattats i kommunstyrelsen vilar på Micael Glennfalk (M), den tidigare ordföranden i fiberberedningen.

– Micael Glennfalk bär ansvaret och det borde ha tagits upp i kommunstyrelsen. Hade det tagits upp i kommunstyrelsen hade det blivit offentligt och en mer öppen och ärlig kommunikation med invånarna. Rabatten i sig är inte det stora problemet utan det är sättit det kommit fram på. 

Har du varit med på något möte där rabatterna diskuterats? 

– Nej, inte vad jag kan minnas. Installationerna har diskuterats, men det har inte diskuterats att göra några rabatter åt vissa. Besluten måste vara fattade långt före jag kom med i fiberstyrgruppen. 

Vad händer nu?

– Jag är avpolletterad från fiberhanteringen, precis som Peter Högberg och Micael Glennfalk. Om det är bra eller dåligt vet jag inte. Det är ordföranden och majoriteten som valt att hantera det på det här sättet, men jag kan tycka att det kanske hade varit bra med kontinuitet. Eller att Tomas Peterson var med under en period och blev varm i kläderna. 

Hur tror du att kommuninvånarnas förtroende för kommunens fiberprojekt är?

– Ohyggligt skadat. Det är ingen tvekan om det. Hur projektet har skötts har varit uppe och jag har framfört en hel del kritik. Man har inte tagit tag i det från första början, politiker skyller på tjänstemän och tjänstemän skyller på politiker. Det har varit för mycket sandlåda. 

För mycket sandlåda?

– Ärligt talat, ja. Projektet har inte tagits på tillräckligt stort ansvar. Det är många miljoner som satsats. Den tidigare politiska ledningen har misslyckats och likaså ledningen för kommunstyrelseförvaltningen. 

Hur påverkar den senaste tidens uppgifter om rabatter möjligheterna att nå break even 2060?

– Det underlättar inte. Men jag tror att hela det här med att nå break even har blivit närapå omöjligt. Det vill jag påstå i alla fall med den beräkningsmodell som använt tidigare. Annars får man kanske räkna på ett annat sätt och bryta ut den delen av fiberinvesteringarna som rör det kommunala nätet som behövs för kommunens verksamhet. Men jag har svårt att göra bedömningen om det är relevant att göra. 

Dagens Vimmerby har sökt fiberberedningens ordförande Peter Högberg (S) utan resultat. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt