Annons:

Fibergruppen saknade befogenhet att fatta beslut om rabatt

Peter Högberg (S), ordförande i fiberprojektets styrgrupp, medger brister i styrgruppens arbete. Foto: Simon Henriksson

Fibergruppen saknade befogenhet att fatta beslut om rabatt

Instruktionen för den politiska fibergruppen kunde inte vara tydligare: Större offerter inom fiberprojektet ska beslutas i kommunstyrelsen. DV har sökt och sökt – men inte hittat någon fiberoffert i kommunstyrelsens protokoll. – Det kan ha varit en brist på den här resan, säger fibergruppens ordförande Peter Högberg (S).

Annons:

I april 2013 klubbades Vimmerby kommuns 73-miljonerssatsning på ett egenägt fibernät i fullmäktige. Nästan ett år senare, i februari 2014, bytte den fibergrupp som funnits namn till Styrgrupp för Vimmerby kommuns fibersatsning. Då fattar kommunstyrelsen också beslut om att förvaltningen ska ta fram en delegationsordning för styrgruppen.

Ytterligare ett år senare, i februari 2015, antog kommunstyrelsen de framtagna riktlinjerna för styrgruppen. Det går alltså nästan två år mellan fullmäktiges beslut om fibersatsningen och beslutet om riktlinjer för styrgruppen.

”Ska fattas av kommunstyrelsen”

Instruktionen styr fibergruppens skyldigheter och befogenheter. Styrgruppen har rätt att fatta verkställande beslut som håller sig inom den antagna handlingsplanen och övriga styrdokument.

I övrigt ska man bereda ärendena och låta kommunstyrelsen fatta beslut. När det gäller offerter är instruktionen extremt tydlig: ”Frågor som går utanför handlingsplanen eller andra styrdokument ska beredas av styrgruppen och beslut ska fattas av kommunstyrelsen. Större offerter i erbjudandet, exempelvis till stora bostadsrättsföreningar, större företagsgrupper etc. ska föredras i styrgruppen och beslutas i kommunstyrelsen, innan de utlovas.”

”Kan ha varit en brist”

Frågan om rabatter kanske till och med borde ha gått till fullmäktige, om man ska följa instruktionen: ”Är frågorna av principiell karaktär eller handlar det om finansieringsbeslut utöver antagen budget behöver frågorna avgöras av fullmäktige.”

Dagens Vimmerby har sökt igenom samtliga kommunstyrelseprotokoll sedan fiberbeslutet våren 2013. Ingen större offert i fiberprojektet är nämnd i kommunstyrelseprotokollen. Fibergruppen bestående av Micael Glennfalk (M), Peter Högberg (S) och antingen Per Åke Svensson (C) eller Erik Paulsson (C) (ledamot från och med mitten av 2015) verkar alltså ha fattat beslut som gruppen inte hade befogenhet att fatta. I söndags berättade Dagens Vimmerby att ett 30-tal fastighetsägare fått 46 procents rabatt.

– Det kan ha varit en brist på resan. Vi har behövt fatta en del snabba beslut när det handlar om att vinna mot Telia.

Har offerterna varit uppe i kommunstyrelsen?
– Inte vad jag kan veta. Bristen kanske har varit hur vi organiserat oss. Med facit i hand kanske styrgruppen borde ha haft ett större mandat?

Tycker du att de borde ha tagits upp i KS?

– Om det finns beslut som säger det, så ja. Men hade man tagit ett nytt beslut i dag kanske man skulle ge gruppen ett större beslutsmandat. Skulle vi lyfta upp alla beslut i kommunstyrelsen hade vi behövt ha många fler sammanträden.

Hur många offerter har ni beslutat om?

– Det har varit en del diskussioner och vi har försökt se till affärerna.

Varför har ni inte tagit upp offerterna i KS?
– Det är nog för att offerterna har varit diskussionspunkter och vi har haft enighet i diskussionerna. Ingen ledamot har sagt stopp. Det är ingen som har kritiserat oss för att vi tagit beslut på det sättet. Det vi fått kritik för är att det är för få anslutningar.

Har du haft koll på era befogenheter?

– Grundproblemet är att vi kallade det styrgrupp, men formellt är det en fiberberedning som inte har samma mandat. Det blev en ovisshet.

Vad är det som är ovisst?

– En styrgrupp eller ett utskott har beslutsmandat. Det har inte en beredning.

Det står att alla offerter ska beslutas av kommunstyrelsen. Vad är ovisst i det?

– Det finns en del brister där vi skulle ha tagit andra beslut. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt