Annons:

Vänsterpartiet väcker liv i frågan om Ulveberg

Vänsterpartisterna Peter Fjällgård, Linda Fleetwood och Jens Stenman af Ekenstam vill se ett större brukarperspektiv i kommunens beslutsfattande. Foto: Jakob Karlsson

Vänsterpartiet väcker liv i frågan om Ulveberg

Verksamheten i Ulveberg läggs ned till hösten. Nu väcker Vänsterpartiet liv i frågan igen. – Vi vill att beslutet rivs upp, säger Jens Stenman af Ekenstam, ordförande i partiets Vimmerbyavdelning.

Annons:

I våras beslöt socialnämnden sig för att stänga verksamheten för psykiskt funktionshindrade på gården Ulveberg väster om Vimmerby. Där har brukare under cirka 20 år fått komma ut i naturen, tagit hand om gården och djuren.

Beslutet sparar 200 000 kronor per år, men när det togs fanns det fortfarande inte något alternativ klart för brukarna. Det är Vänsterpartiet kritiskt emot.

– Den springande punkten är att vi inte sett något alternativ och därför kan inte väga om det varit en besparing eller inte. Finns det inget alternativ har det tagits ett beslut innan man vet om det blir någon besparing. 200 000 kronor innebär en kostnad per brukare på 32 kronor om dagen. Då ska vi hitta en ny aktör för tre kronor i timmen. Gör vi inte det blir det dyrare, säger Peter Fjällgård, som inom kort blir partiets ledamot i kommunstyrelsen.

RSMH tillfrågas inte

I går var Vänsterpartiets landstingsråd Linda Fleetwood på besök i Vimmerby. Landstinget har tagit fram en handlingsplan för brukarmedverkan.

– Jag tycker man ska ta lärdom av landstingets arbete. De har låtit brukarna fått vara med i processen och det tycker vi är jätteviktigt. Mår man psykiskt dåligt så orkar man inte med en alltför instabil tillvaro där beslut alldeles för långt över en, säger Stenman af Ekenstam.

Linda Fleetwood träffade RSMH Vimmerby för en tid sedan.

– Kommunen tar inte alls med RSMH i sina beslut. Det är viktigt att de tillfrågas, och får man inte alls vara med i beslutet eller får veta när det ska stängas ned, så mår man ännu sämre. I landstinget har vi tagit en handlingsplan för brukarmedverkan. Vi försöker jobba för att få med patienterna, för de är experter på vad de mår bra av, säger hon.

”Inte helt orimligt”

Jens Stenman skickade frågor till nämndens politiker för en månad sedan – men har ännu inte fått svar.

– Det tolkar jag som att man ännu inte vet vad som kommer i stället och att brukarna inte heller vet det. Vi jobbar väldigt mycket med barnkonventionen, men det finns konventioner för funktionshindrade också som måste följas. Ett argument som nämnts är att personal inte ska jobba med djur, men brukare som möter djur mår ofta mycket bättre. De pengar vi investerar i djur får vi tillbaka. Det är också den grupp av människor som har svårast att göra sin röst hörda, säger han.

Var ska ni ta pengarna i stället?

– Besparingen i år är inte så stor. Nästa år kommer ett antal vänstermiljoner. Det verkar inte helt orimligt att ta 200 000 kronor av de sju miljonerna som socialnämnden nu ska få i extra anslag till att behålla Ulveberg.

– Först och främst måste det komma fram en konsekvensanalys. Först då vet vi om det är en besparing eller inte, säger Peter Fjällgård. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt