Annons:

Socialchefen om sjuktalen:

Anette Nilsson är socialchef i Vimmerby kommun.

Socialchefen om sjuktalen: "Bra att frågan är på agendan"

Flera lyfter sjukfrånvaron och kostnaderna för sjukskrivningarna som problematiska. Det tycker även socialchefen Anette Nilsson.
– Det är bra att den här frågan är på agendan, säger hon.

Annons:

Socialchefen säger att man såg att sjuktalen sjönk något före pandemin. 2019 var sjukfrånvaron lägre än 2018. Därefter kom pandemin och omkullkastade allt. 

– Vi jobbade intensivt med frågorna före pandemin. Vi hoppades på att den nedåtgående trenden skulle fortsätta, men det är som en annan värld jämfört med före pandemin. Nu kommer det dröja några år innan vi kan börja jämföra igen. Regelverket som varit under pandemin har vi haft med oss länge nu. Jag tror inte heller vi kommer gå tillbaka till nivån före pandemin. Det finns en helt annan uppmärksamhet nu på det här. Även om regelverket tas bort så kommer man inte återgå till hur det var tidigare, säger socialchefen Anette Nilsson. 

Orsakerna till sjukfrånvaron vill Anette Nilsson inte gå in på.

– Det är många år sedan kommunen gjorde en kartläggning. Tittar man på siffrorna står korttidsfrånvaron för ökningen. När det gäller långtidssjukfrånvaron är det inte så annorlunda, så där finns det en tydlig pandemieffekt. Vi har också väldigt många olika verksamheter inom socialförvaltningen och behöven ökar. Det är en svårare problematik man möter inom flera verksamheter. Det är klart att frånvaron påverkar bemanningssituationen också och hur man upplever arbetet. Även vikarier har varit sjuka, så det påverkar väldigt många av våra verksamheter.

"Vet ingen kommun som gör så"

Anette Nilsson hoppas verkligen att pandemin släpper sitt grepp, så att man kan försöka nå en mer stabil situation.

– Jag är så klart orolig om man upplever situationen som att det är ohållbart. Men vi har många olika verksamheter och det skiftar mellan verksamheterna. Tittar man på hemtjänst så tillför och fördelar vi resurser utifrån antalet hemtjänsttimmar och hur många brukare det är. Att ge något generellt svar är svårt eftersom det skiftar så mycket mellan verksamheterna, men bemanningssituationen i hela Sverige är oroande. Det blir allt svårare att rekrytera och det oroar mig och det oroar våra politiker och vår övriga organisation. 

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) öppnade för att personal ska få gå ned i arbetstid men med bibehållen lön. En lösning Anette Nilsson inte tror har någon effekt på sjuktalen.

– Någon sådan lösning har jag inte sett förslag på och jag vet ingen kommun som gör så i dag för att sänka sjuktalen. 

Men i andra kommuner har man testat den lösningen?

– Ja, men inte för att få ned sjuktalen eller med bakgrund av sjukfrånvaron. 

Kan det vara intressant?

– Det är inget jag kan kommentera utan något vi får ta ställning till om det kommer upp. När det gäller kompetensförsörjningen handlar det om att få människor att trivas i vår verksamhet och att det upplevs som en bra arbetsplatser. Andra sådana här idéer kan jag inte förhålla mig till nu.

Bra att frågan är på agendan

Kommunstyrelsen ska nu titta betydligt närmare på sjuktalen och har tillsatt en arbetsgrupp. 

– Det är bra att den här frågan är på agendan. Det finns ingen generell lösning på det utan det är olika från olika arbetsplatser. Som jag har uppfattat det kommer man jobba mer riktat och försöka träffa mer rätt med insatser. 

När kan sjuktalen sjunka?

– Det går inte att säga. Men om pandemin släpper sitt grepp, så kan vi jobba mer med de här frågorna framåt. Under pandemin har mycket handlat om att ha fokus på att klara dagen. 

HÄR KAN DU LÄSA ALLA ANDRA ARTIKLAR I SERIEN: 

Johanna är en av alla i statistiken för sjuktalen: "Känns aldrig som det prioriteras"

Hon öppnar för kortare arbetstid med bibehållen lön som lösning för omsorgen

Socialchefen om sjuktalen: "Bra att frågan är på agendan"

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt