Annons:

STOR NORDISK CAMPINGTRÄFF TILL VIMMERBY NÄSTA SOMMAR

Caravan Clubs nordiska campingträff anordnas i Vimmerby nästa sommar. Föreningen har bokat hela Vimmerby Camping i fem dagar under månadsskiftet juni-juli. Foto: Lotta Madestam

STOR NORDISK CAMPINGTRÄFF TILL VIMMERBY NÄSTA SOMMAR

Sedan 1964 har nordiska campingrådet anordnat nordiskt rally. Sverige, Finland, Norge och Danmark turas om att hålla i värdskapet. Nästa sommar träffas Nordens campare i Vimmerby. 
– Vi räknar med att vi fyller Vimmerby Camping i fem dagar, säger Lasse Lindström, vice riksordförande i Caravan Club. 

Annons:

Caravan Club, en av världens största campingorganisationer som både driver egna campingplatser och är en förening för husvagns- och husbilsåkare, kommer förlägga sitt nordiska möte till Vimmerby nästa sommar. Föreningen har bokat hela Vimmerby Camping i fem dagar under månadsskiftet juni-juli nästa år. 

– Det är helt otroligt att vi får en sån aktör som Caravan Club att lägga sitt nordiska möte här. Det är väldigt många människor som kommer befinna sig i staden under en längre period. Med tanke på att de bokar upp vår camping redan nu är ett tecken på hur stort arrangemanget är. Andra boendeanläggningar kommer få sängplatser fyllda tack vare detta evenemang, säger Hampus Weth Wolmeryd, som driver Vimmerby Camping tillsammans med frun Elisabeth Weth Wolmeryd. 

"Det gjorde att vi drogs dit"

Årets träff äger rum i Kiuruvesi i Finland i mitten av juli – och nästa års träff blir i Sverige. Caravan Clubs vice riksordförande Lasse Lindström ser fram emot att anordna den i Vimmerby 2025.

– Jag, som sitter med i nordiska rådet tillsammans med vår ordförande Christer Christensen, pratade om var i Sverige vi skulle hitta en bra plats för nästa sommars träff. Vi hade två ställen att kolla på, bland annat Vimmerby. Jag tog kontakt med Turistbyrån och där fick jag en fantastisk kontakt med Piroska (Kallay) som gick igång på en gång och började prata om hur vi skulle kunna lösa ett nordiskt möte i Vimmerby och marknadsföra Vimmerby, säger Lasse Lindström.

Vad var det som gjorde att valet föll på Vimmerby?

– Vi funderar fram och tillbaka om vad vi tror ska dra folk. Vi hittar gärna guldkorn som vi anser att Vimmerby är. Vimmerby har en hel del attraktioner och det finns betydligt mer än Astrid Lindgrens Värld runt i Smålandsbygden. Det var det som gjorde att vi drogs dit och det småländska distriktet är väldigt på alerten.

Potential att locka 1 000 campare

Caravan Club har ungefär en halv miljon medlemmar i Finland, Norge, Danmark och Sverige. Enligt Lasse Lindström har evenemanget potential att locka över 1 000 campare. 

– Det är i alla fall vad vi räknar med. Säg att det kommer 400 husvagnar och det är åtminstone två-tre personer i varje husvagn. När vi var på High Chaparall hade vi över 600 ekipage och det är ett tecken på att Småland levererar. Just de här ställena drar sin publik. 

Campinggästerna kommer bland annat bege sig ut på diverse olika utflykter i Vimmerby med omnejd. 

– Vi ser det framför allt som en träff för människor som vill umgås tvärs över landsgränserna. Nordiska rådet kommer ha ett möte på några timmar och hela programmet är långt ifrån spikat. Vi har haft möte Turistbyrån, Hampus (Weth Wolmeryd) och Astrid Lindgrens Värld och försökt hitta olika typer av aktiviteter. Att besöka ALV kommer vi självklart göra och övriga delar hänger i luften. Det absolut viktigaste är att spika platsen, ha bra connection med Hampus och Turistbyrån och jobba med marknadsföringen av Vimmerby. 

Vad har du för förväntningar på nästa sommars träff i Vimmerby?

– Vi har naturligtvis förväntningar på att Vimmerby drar den publik och den mängd människor som vi förväntar oss. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö får man inte samma genomslagskraft som man får i en mindre stad. 

Avancerad husvagnskörning

Programmet för evenemanget inkluderar även de nordiska mästerskapen i avancerad husvagnskörning. 

– Vi letar just nu efter en bra plats i Vimmerby, säger Lasse Lindström. 

– Det är inga nybörjare som backar lite snyggt runt ett hörn utan de backar en avancerad bana med husvagn i hög fart. Vi försöker lösa en bra plats på parkeringen ute vid Nossen, säger Hampus Weth Wolmeryd. 

Att föreningen bokar upp hela Vimmerby Camping under fem dagar nästa sommar gör Hampus Weth Wolmeryd glad och förväntansfull. 

– Det är få bokningar som kan mäta sig med det i Vimmerby någonsin och det är nästan som att man kan kalla det för ett evenemang med privatpersoner som har ett intresse för att vara ute och campa, säger Wolmeryd. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt