Annons:

Astrids barnbarn:

Olle Nyman är vd för Astrid Lindgren AB. Foto: Jakob Karlsson

Astrids barnbarn: "Vårt uppdrag är att förvalta hennes namn"

Astrid Lindgren AB stoppar Pizzeria Snickerboa i Vimmerby. Ägarna måste byta namn kräver Astrid Lindgrens arvingar.
– Vårt uppdrag är att förvalta hennes namn, berättelserna och karaktärerna så att magin lever vidare och inte urvattnas, säger vd:n Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren.

Annons:

En av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer, Emil i Lönneberga, spenderade en stor del av sin tid i Snickerboa i Katthult. Nu ville en pizzeria i Vimmerby heta Pizzeria Snickerboa – men det stoppas av Astrid Lindgren AB. 

– Namnet Snickerboa hittade Astrid Lindgren på när hon skrev böckerna om Emil. Och nästan alla tänker nog på Emil när de hör det namnet. Vårt uppdrag i Astrid Lindgren AB är att förvalta hennes namn, berättelserna och karaktärerna så att magin lever vidare och inte urvattnas. Astrid Lindgren var själv väldigt noggrann med att karaktärerna inte fick användas i något annat sammanhang utan koppling till den originalberättelse där de hörde hemma. Vill någon använda något sådant namn i en affärsverksamhet säger vi nej, förklarar vd:n Olle Nyman.

Handlar det om att ni inte vill förknippas med vissa typer av verksamheter?

– Nej, det är rent generellt. Det gäller oavsett om det är en pizzeria, en skomakare eller en godisfabrik. Finns det ingen koppling till originalberättelsen, så tycker vi att det är en dålig idé.

"Tråkigt missförstånd"

Olle Nyman säger att bolaget nu kommer att ha en dialog med pizzerian.

– Vi har inte ställt några ultimativa krav om att det måste vara färdigt en viss dag eller så. 

Vad tänker du om att det blir kostnader för ägarna nu?

– Jag tycker att det är olyckligt att det har blivit så här, det här är ett tråkigt missförstånd. Jag önskar att de hade sluppit det. 

Hur tror du att allmänheten ser på hur ni agerar i det här fallet?

– Kärleken till Astrid Lindgrens berättelser är stor och jag tror de flesta ser värdet av att magin bevaras och skyddas. En femåring som får läsa i boken att Emil ränner till Snickerboa ska inte tro att det är till pizzerian Emil springer. Om man börjar sätta Astrid Lindgrens olika påhitt och namn på helt andra verksamheter, så slutar det med att associationen till originalet går förlorad och då försvinner även en del av magin som finns i namnen, säger Olle Nyman.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt