Annons:

NU AVGÖRS DET – SÅ SKA DACKARNA TA HEM SM-GULDET IGEN

På tisdagskvällen ska det avgöras. Mikael Teurnbergs Dackarna kör avgörande SM-final i speedway hemma mot Västervik Speedway. Foto: Simon Henriksson

NU AVGÖRS DET – SÅ SKA DACKARNA TA HEM SM-GULDET IGEN

Senast det hände för Dackarna var 2021. För Västervik Speedway har det bara skett en gång; 2005. På tisdagskvällen blir någon av de båda länsrivalerna svensk mästare igen. Dackarna har skaffat sig bäst förutsättning, och lagledare Mikael Teurnberg har känt pulsen stiga.

Annons:

SM-guld 1957, 1958, 1959, 1962, 2007 och 2021. Om bara några månader firar Målilla Motorklubb 95 år och speedwaylaget Dackarna 75 år, och på tisdagskvällen hoppas man kunna ge sig själv en tidig födelsedagspresent.

Dackarna vann den första finalen i Västervik förra veckan med fyra poäng och har gett sig själv ett fint utgångsläge inför returen i Målilla. Men matchen är vidöppen och den förväntade storpubliken kan räkna med jättedramatik ända in i de sista heaten.

Matchstarten kan bli avgörande

Inför tisdagskvällens match pratar båda lagledarna om hur viktigt det är att vara med redan från början. En femetta i det första hetatet innebär att Dackarnas ledning är åtta poäng med fjorton heat kvar att köra av finalen. Eller att det är utjämnat.

– Det handlar inte bara om att förvalta de fyra poängens övertag i inledningen, utan också om att få en bra start och att komma in i flytet. Det kan bli helt avgörande, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

– Nu har vi kört en hel säsong, och det är precis det här vi har längtat efter. Det är riktigt häftigt och stort att allt ställs på sin spets när det är sista gången vi samlas för i år. Men så får man inte tänka, utan nu är det fullt fokus på de 15 heat som är kvar att köra.

Förändrar inte rutiner

Dackarnas förberedelser har varit exakt desamma som inför alla andra matcher den här säsongen. Teurnberg vill inte ha någon förändring bara för att det är avgörande SM-final.

– Nej, jag tror inte på det där att ändra rutiner och släpa hit förare tidigare och göra en massa konstiga saker. Det bästa är att ladda upp som man brukar göra, och när vi träffas vet alla vad som gäller.

– Jag kommer ihåg det där från min egen tid som förare och när vi körde SM-finaler med Rospiggarna på 90-talet. Då skulle man göra så mycket – det var träff med sponsorer, lunch med någon annan, pressträffar och haussat så det bara störde. Nej, vi kör som vanligt. Det gäller så mycket och man behöver inte ladda på och ändra rutiner. Det riskerar att skapa mer stress.

Märker du någon skillnad på killarna nu inför avgörandet?

– Ja, absolut. Det går att ta på det, och man känner på killarna att det är något alldeles extra på gång. Inför en vanlig match är det mycket slappare och mer uppsluppen stämning.

"Blir påmind hela tiden"

Även för lagledare Teurnberg känns det så klart lite extra inför tisdagskvällens avgörande.

– Man blir påmind hela tiden var man än är. I lördags var jag i Oskarshamn och även där kom många fram och ville prata speedway. Men jag älskar det, jag tycker bara att det är kul. Det känns som att speedwaysporten fick lite upprättelse och en hausse i och med den första finalen i Västervik, med mycket folk på läktarna och en härlig inramning, säger Mikael Teurnberg.

– Jag hoppas verkligen på något liknande i Målilla. Det är riktigt bra tryck efter biljetterna, mycket snack och vi ska ju få kanonväder, så allt talar för en speedwayfest. Det känns lite som att vi är tillbaka till sent 1990-tal. Det ska bli fantastiskt.

"Seriens bästa lag"

Dackarna kör med samma lag som i Västervik i tisdags. Gästerna förändrar så till vida att man plockar in danske Mikkel Michelsen i laget i stället för att köra riders replacement för skadade världsstjärnan Tai Woffinden.

– Det kommer bli jättetufft. Västervik är riktigt bra och kommer ladda för fullt. Det är seriens bästa lag och de vann grundserien, men vi ska försöka behålla vår svit med bara segrar i slutspelet. Vi kommer slåss för varje poäng och sälja oss dyrt.

Vad tror du kommer avgöra matchen?

– Laget med mest vilja och de som har lite tur vinner. Det gäller att det studsar rätt i sådana här matchserier med små marginaler – det gäller båda domslut och det som händer på banan.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt