Annons:

Rätten trodde inte på den målande förklaringen - mannen döms till fängelse

Kalmar tingsrätt dömer en man i 25-årsåldern till fängelse för att ha kört rattfull i hög fart inne på festivalområdet vid Virserums marknad i fjol.

Rätten trodde inte på den målande förklaringen - mannen döms till fängelse

Den man i 25-årsåldern som har stått åtalad för att kört bil berusad på festivalområdet under Dacketräffen förra året har nu fått sin dom. Och tingsrätten trodde inte på mannens målande förklaring av händelseförloppet.

Annons:

I samband med lördagskvällens fest vid fjolårets upplaga av Dacketräffen körde en bil in på festivalområdet. Enligt vittnen framfördes den i obehagligt hög fart bland folket, uppskattningsvis i en fart av 50 kilometer i timmen.

Vakter grep föraren och när han blåste i polisens mätutrustning lite senare visade den på 1,36 promille.

Mannen åtalades, misstänkt för grovt rattfylleri, samt att två personer – en man och en kvinna från Hultsfred – genom åklagaren) begärt att gärningsmannen skulle betala ersättning för kränkning till dem om 5 000 kronor vardera.

Nekade till handlingarna

I åtalet ansåg åklagaren att brottet borde bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till mer än 0,50 mg/l i utandningsluften och körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att den åtalade i berusat tillstånd körde bilen inne på ett festområde där det vistades ett stort antal personer och där var nära att köra på flera personer, däribland de båda målsägandena.

Den 25-årige mannen har hela tiden nekat till handlingarna han stått åtalad för, såväl som att han skulle ha framfört bilen så som åklagaren menar men också att han skulle ha varit berusad vid tillfället. I domen kan man bland annat läsa följande redogörelse av vad mannen sa i sitt försvarstal:

Förklaringen som rätten inte trodde på

” Han var på festivalen tillsammans med sin flickvän och hennes far. De hade åkt till festivalen i bil och parkerat den vid ICA-parkeringen. Under dagen och på festivalområdet kom han att dricka små mängder alkohol. När de skulle åka hem var han osäker på hur kan skulle köra. Han kom att köra in och vända bilen på festivalområdet. Det kan ha stått personer vid grindarna men han hade inte några dubier att köra in på området. Han körde bilen i samma tempo som de som gick. När han vänt bilen hade grindarna stängts. Det förvånade honom. Det kom fram personer till bilen. De var väldigt upprörda. Han vevade dock ner rutan några cm. Han bad om ursäkt, men fick panik eftersom vakterna uppträdde så hotfullt. De blev alltmer arga. En hand kom in innanför rutan och öppnade dörren. Han fick ett slag, blev utdragen ur bilen, varefter han förlorade medvetandet. När han vaknade upp var han törstig och drack ur en fantaflaska som stod bredvid honom, bakom toaletten. Efteråt har han förstått att det måste ha varit alkohol i flaskan. Innehållet smakade också alkohol. Han hade bakbundna händer men kunde dricka genom att hålla flaskan, som saknade kapsyl, med munnen. Därefter sprang han från platsen eftersom han trodde att vakterna skulle döda honom. Vakterna hann dock upp honom och återförde honom till det utrymme där han tidigare varit.”

Försvarstalet bet dock inte på rätten, utan i domen står att läsa att uppgifterna om hur mannen fått i sig alkoholen inte framstår som trovärdiga och lämnas utan avseende.

På tisdagen föll Kalmar tingsrätts dom och mannen döms till en månads fängelse. De två målsägandes begäran om skadestånd ogillades dock av rätten.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt