Annons:

Tillfälligt tillstånd i fem år – nästa vecka ska Ceos börja bevattnas

Så här såg planerna på Ceos ut ett tidigare år när det var torka. Det är arrangörernas mardröm, men kommunen har fått ett tillfälligt tillstånd av länsstyrelsen att ta vatten från Stångån. Foto: Arkivbild

Tillfälligt tillstånd i fem år – nästa vecka ska Ceos börja bevattnas

Det var en stor fråga förra året. I somras gav Länsstyrelsen kommunen ett temporärt tillstånd för att bevattna Ceosvallen med vatten från Stångån. Nästa vecka ska man gå igång.
– Flödena är inte så höga och det finns en risk att man inte kan bevattna självklart, säger samhällsbyggnadschefen Klas Svensson.

Annons:

Under en period förra året bevattnade kommunen Ceosvallens fotbollsplaner med kommunalt vatten. Samtidigt varnade VEMAB för vattenbrist i Vimmerby stad och då lyssnade kommunen på sitt kommunala bolags vädjan. 

Att man under en period behövde göra det berodde på att länsstyrelsen ännu inte lämnat något besked på kommunens ansökan om vattenverksamhet. Ansökan handlade om att använda vatten från Stångån för att kunna vattna fotbollsplanerna. 

Under sommaren kom också beskedet från länsstyrelsen. Kommunen fick ett temporärt tillstånd för att använda vatten från Stångån. Det tillfälliga tillståndet gäller i fem år och således till sommaren 2029.

Nu har VEMAB utfärdat bevattningsförbud vad gäller det kommunala vattnet och det beror på att grundvattennivåerna är låga. Hur ser det då ut i Stångån?

– Bevattningsförbudet har ju ingenting med vårt tillstånd att göra. Det vill jag vara tydlig med att säga. Vi siktar på att vi ska ha en anläggning som kan bevattna Ceos nästa vecka. Vi har sagt till fotbollsklubben att vi ska ha den färdig i början av maj och det jobbar vi på, säger samhällsbyggnadschefen Klas Svensson.

Han säger att tillståndet dock kan dras in beroende på hur läget är i Stångån.

– I tillståndet framgår det att det styrs av hur flödet är i Stångån. Grundvattennivåerna är inte höga och det är inte flödena heller. Det finns en risk att man inte kan bevattna självklart, men vi har tillstånd att bevattna från Stångån. 

Tittar på en permanent lösning

Tidigare när kommunen tog vatten från Stångån, innan länsstyrelsen krävde det här tillståndet, pumpade man vatten via Lillån. 

– Den ledningen fick inte ligga kvar och efter det har vi lagt dit en ny slang som ligger vid sidan om Lillån ned till Stångån för att pumpa vatten. Vi får ta ut maximalt 325 kubikmeter per dygn och det är inga mängder vi tar ut. 

Under tiden, med det här tillfälliga tillståndet, tittar kommunen på en permanent lösning.

– Vi jobbar parallellt med det. Jag kan inte uttala mig om hur den ser ut eller kan se ut. Det vet vi inte nu, men vi utreder en permanent lösning.

Det temporära tillståndet gäller till juli 2029. 

– Sedan finns det möjlighet att söka på nytt och eventuellt få det förlängt om länsstyrelsen godkänner. Vi hoppas på att hitta en lösning som fungerar. 

Vad vet ni vid vilket läge länsstyrelsen kan säga nej?

– Det beror på nederbörden och hur mycket regn som kommer och alltså hur mycket vatten det är i Stångån. När vi sätter igång med bevattningen kommer vi hålla oss inom riktlinjerna och då är vi också skyldiga att mäta flödet också.

Känner du någon oro för att länsstyrelsen säger nej och vad det innebär för sommarens Bullerby Cup?

– Kommer det inte mer regn i närtid, så kommer vi säkert hamna där länsstyrelsen säger nej. Jag kan inte svara exakt för när det blir så, men är grundvattennivåerna låga är andra flöden det också. Så det är klart det påverkar om det inte kommer regn, säger Klas Svensson.

"Den ständiga oron"

Sommaren 2016 var torkan total och gräsplanerna på Ceos var snarare svarta jordhögar än gräsplaner. David Lindgren, verksamhetansvarig i Vimmerby IF, känner en oro inför sommarens fotbollsfest.

– Vi kände först oro för vad beslutet skulle innebära rent praktiskt, men nu har vi fått besked om att anläggningen ska stå användbar från början av maj. Vi har haft möten och blivit lovade att kommunen ska agera på beslutet som är taget. Alla fattar att det är mer logiskt att använda ytvatten från Stångån än dricksvatten. 

Om nu flödena i Stångån blir så pass låga att länsstyrelsen säger nej är det så, menar David Lindgren. 

– Det kan vi inte lasta kommunen för. Vädrets makter är en faktor utanför vår och kommunens makt. Det viktiga är att vi känner, när vädret tillåter, att det finns en lösning som gör att det går att vattna under normala år. Kan vi använda åvatten inför och delvis under säsong finns det förutsättningar att efterhålla Ceos bättre än de senaste åren. Vi har försökt påpeka att man inte behöver vara ute i sista stund och ha anläggningen klar redan innan det finns ett bevattningsförbud i Stångån också. Det är lite lättare att acceptera om det är faktorer ingen av oss kan påverka. Finns förutsättningarna men man inte löser det blir det mer irriterat.

Är du orolig inför cupen?

– Det är jag såklart orolig för. Det är den ständiga oron och den viktigaste och enda faktorn vi som förening inte har någon kontroll över. Gräsplaner är en förutsättning för ett bra evenemang. Beslutet från länsstyrelsen var ett steg i rätt riktning. Förra året räddades vi enbart av vädergudarna och att det blev en nederbördsrik sommar. Samtidigt, om det är så att vi inte får ta vatten från Stångån, gäller det ju inte bara här och det ökar väl förståelsen för varför planerna ser ut som de gör i sådana fall.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt