Annons:

Itsam köpte tjänster av Björkbacken – Glennfalk förnekar jäv

Under tiden som Micael Glennfalk var ordförande i Itsam köpte kommunalförbundet tjänster av Glennfalks företag. Foto: Jakob Karlsson

Itsam köpte tjänster av Björkbacken – Glennfalk förnekar jäv

Under Micael Glennfalks (M) ordförandetid i Itsam köpte kommunalförbundet tjänster av Björkbacken för 60 000 kronor. Det avslöjar Corren i dag.
– Itsam har följt alla lagar och regler och jag har inte gjort något moraliskt fel, säger Glennfalk till Dagens Vimmerby.

Annons:

Saken gäller en offentlig upphandling av konferensanläggningar som Itsam genomförde i början av 2015. Där blev Micael Glennfalks företag Björkbacken ett av fyra vinnande anbud. Sedan dess har Itsam köpt tjänster av Björkbacken för 58 986 kronor, enligt Corren.

Sedan Micael Glennfalk hoppade av kommunalrådsjobbet i Vimmerby har han återtagit vd-posten i Björkbacken Turism AB. Under sin kommunalrådstid drevs bolaget av hans hustru, Helene Glennfalk, men Micael Glennfalk har alltid suttit i styrelsen.

Glennfalk förnekar anklagelserna om jäv.

– Itsam har följt alla lagar och regler och jag har inte gjort något moralikt fel. När jag blev kommunalråd tog jag upp mina företagsengagemang med kommunens jurister och varje gång jag har varit jävig har jag gått ut från mötet.

– Jag var inte inblandad i Itsams upphandling och Björkbackens inköp sker via vår receptionschef, min fru var inte heller inblandad. Jag kan inte se att det är olämpligt eftersom jag inte är inblandad i någon sida. Jag har inte med det att göra.

 "Omöjligt att styra en upphandling"

Glennfalk tycker att anklagelsen är orättvis.

– Det innebär att man inte kan äga fastigheter och bli politiker, då ska jag tacka nej. Jag kan inte tro att det är lagstiftningens mening. Jag har inte varit medveten om den här upphandlingen över huvud taget och det har skett regelrätt. För mig som ordförande är det omöjligt att styra en upphandling. Jag har inte valt någon konferensanläggning någon gång. Som ordförande är man inte inne i verksamheten över huvud taget. 

Men teoretiskt skulle du kunna påverka tjänstemännen att avropa från ditt bolag efter upphandlingen? 

– Jag skulle kunna ha en omedveten påverkan, men jag har inte ens vetat om det här. 

Skulle någon del i det här ha hanterats på något annat sätt?

– Inte som jag ser det, men i så fall är det inte möjligt att ha anknytning till någonting som hanteras i kommunala sammanhang och samtidigt vara politiker. Det kan inte vara förbjudet att handla upp konferenser bara för att en styrelseledamot sitter på båda platserna. Räcker det med att man sitter i styrelserna för att det ska vara jäv? I så fall är det många politiker som diskvalificerar sig för väldigt många beslut.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt